Jump to content
E-sigareti foorum
Hans

E-sigaretiga alustamine suitsetamisest loobumisel

Recommended Posts

Otsustasin emakeelde visata ühe teksti, mille leidsin mind vaevanud sümptomitele vastuseid otsides. See pole täielik ega täiuslik. Muudatused ja täiendused on oodatud.

 

Diskleimer:

Alltoodu ei pretendeeri absoluutsele tõele. Oma keha tervise eest vastutab igaüks ise. Kahtluste korral ja võimalike (ohtlike) tüsistuste vältimiseks konsulteeri oma arstiga, sest ainult arstidel on õigus diagnoosida!

 

 

Kuigi paljud uued e-sigareti kasutajad kohanevad kiirelt ja ilma probleemideta, võib osadel olla raskusi sümptomitega ja/või sobiva nikotiinisisalduse valimisega.

Kui sul on raskusi e-sigaretist rahulduse saamisega mõne päeva, nädala või isegi kuu möödudes (osade inimeste jaoks toimib e-sigaret algul väga hästi kuid aja jooksul tekkib lisaks isu millegi muu järele), võib sellest väiksest kirjatükist abi olla.

Esimene oluline asi on teada, et osad suitsetamiselt e-sigaretile üleminekuga kaasnevad sümptomid ei ole seotud keha keemiliste vajadustega:

1. E-sigareti kasutamisest ei saa kiiret rahuldust ("laksu"). Suitsetamise puhul jõuab nikotiin ajju väga kiiresti. E-sigareti puhul aga toimub see märksa aeglasemalt ja sujuvamalt. See omapära tähendab, et e-sigaret vajab alguses veidi harjumist ning kohanemist. Sellest tulenevalt võib olla raske tunnetada ka nikotiini kogust: kas on juba palju või veel vähe.

2. Suitsetamisega sattub organismi vingugaasi, e-sigaretiga mitte. Loomulikult on see hea kuid võib sinus tekitada tunde, et e-sigaret ei anna harjumuspärast "laksu". Sellega on lihtne kohaneda, sest vingugaas sinu kehas sõltuvust ei tekita.

3. Võib esineda järgmisi sümptomeid: valus kurk, kuiv suu, lihasvalud, palavik ja/või külmetusele sarnanevad sümptomid. Enamusel mööduvad need nädalaga. Organismi toetamiseks joo rohkelt puhast vett. Need on üldised suitsetamisest loobumisega kaasnevad sümptomid, mille põhjustajaks on tõrv. E-sigareti kasutamine võib neid sümptomeid sõltuvalt konkreetse organismi seisundist ka võimendada. Kui sümptomid muutuvad tõsiseks, võiksid võtta ühendust oma arstiga ja kasutada propüleenglükoolil (PG) põhineva e-vedeliku asemel taimsel glütseriinil (VG) põhinevaid vedelikke.

4. Hingamisteedes võib esimese kuu jooksul pärast suitsetamise lõpetamist tekkida rohkem lima ja esineda köhimist. Kui oled ka varem suitsetamist maha üritanud jätta, peaks see nähtus sulle tuttav olema. Su kopsud puhastuvad aja jooksul kogunenud tõrvast ja teevad seda kiiremini tänu sellele, et sa enam ei suitseta.

5. Uue aurutajana võib juhtuda, et täidad e-sigareti üle, osa e-vedelikku sattub suhu ja sa neelad selle alla. Nikotiini allaneelamine võib põhjustada luksumist. Ära täida aurustajat üle lubatud piiri!

 

Sobiva kangusega e-vedeliku valimine

Su keha tunneb end imelikult ja sa ei tea, kas peaksid e-sigaretis kasutama kangemat või lahjemat e-vedelikku. Võibolla oled kangust juba mõned korrad tõstnud kuid see ei aita. Nikotiini üledoosil ja sigarettidest võõrutamisel on palju ühiseid sümptomeid. Seega on sul raske aru saada, mis täpselt sinu kehas toimub.

Hoiatus: seda teksti ei ole koostanud meditsiinitöötajad. Allpool kirjeldatud sümptomid on võetud meditsiinilistest uuringutest. Kindlasti pole see loetelu täielik. E-sigaretiga kohanemisel jälgi kõigepealt oma keha signaale. Nende õigesti tõlgendamine on parim võimalik nõuanne.

Nikotiini üledoosi sümptomid on kehas toimuva suhtes täpsemad indikaatorid kui sigarettidest võõrutamise sümptomid ja seda seetõttu, et nikotiini üledoosi on põhjalikult uuritud. Nikotiinist võõrutamist on uuritud oluliselt vähem. Rohkem on uuritud võõrutamist sigarettidest kuid see on hoopis teine teema: sa ei hinga enam sisse tuhandeid kemikaale.

 

Nikotiini üledoosi sümptomid:

- kiire pulss, südamekloppimine

- peopesade ja jalgade higistamine, külm higi

- raskused rääkimisel (pehme keel, pudikeelsus)

- lihaste tõmblemine

- nägemis- või kuulmishäired

- suurenenud süljeeritus, ilastamine

- söögiisu kadumine

- ägedad peavalud

- oksendamine

 

Sigarettidest võõrutamise sümptomid, mis võivad olla otseselt seotud nikotiinist võõrutamisega:

- suurenenud söögiisu

- kõhukinnisus

 

Sigarettidest võõrutamise sümptomid, mida võib põhjustada nikotiinist võõrutamine kuid ka muudest sigarettides leiduvatest ainetest võõrutamine:

- erinevad isud

- keskendumisraskused

- ärrituvus, frustratsioon, viha

- palavikutunne, lihasvalud (viitab üldisele põletikule organismis)

 

Sümptomid, mida seostatakse nii nikotiini üledoosi kui ka sigarettidest võõrutamisega. Nende järgi ongi raske öelda, mis täpselt organismis toimub:

- peavalud

- iiveldus

- peapööritus

- depressioon

- kõhulahtisus

- ärevustunne

- õhupuudus, pitsitus rinnas

- kurnatus, unisus, huvipuudus

- unetus

- surinad jäsemetes

- segiolek.

 

 

Ülaltoodud materjal pole küll põhjalik kuid peaks sulle aimu andma, mis täpselt su kehas toimub. Mida aga teha kui sinu sümptomid on korraga mitmes loetelus? Oled enda arvates leidnud sobiva e-vedeliku kanguse kuid sul on ikkagi tugev isu "millegi" järele? Osad inimesed suurendavad e-vedeliku kangust rahuldustunnet saamata ja jõuavad enesele märkamata üledoosini. Kui sul on nikotiini üledoosi sümptomid kuid ikkagi esineb tugevaid võõrutusnähtusid (eriti mingeid seletamatuid isusid), on sul tõenäoliselt lisaks nikotiinisõltuvusele kujunenud ka sõltuvus millestki muust, mida sigaretisuitsus leidus. Sellisel juhul võiksid valida sellise kangusega e-vedeliku, mida kasutades üledoosi sümptomid kaovad. Nikotiinisisalduse tõstmine sind ei aita. Sellisel juhul on variandid järgmised:

 

1. Ela raske periood üle. E-sigareti abil saad pikemas plaanis sõltuvustest jagu. Hoia oma meeled huvitavate tegevustega hõivatud.

2. Vähenda E-sigaretiga alustades tavaliste sigarettide suitsetamist järk-järgult. See tagab organismi jaoks sujuvama ülemineku.

 

Paljudel inimestel on tugev kalduvus pidada kõiki oma organismi meditsiinilisi sümptomeid e-sigareti poolt põhjustatuks. 98% juhtudest on siiski tegemist tubaka võõrutusnähtudega, millest ei olda teadlikud. Tubaka võõrutusnähud on vägagi erinevad ja neid võib esineda kuni kuue kuu jooksul pärast suitsetamise lõpetamist. Osadel juhtudel võib olla tegemist ka mõne muu meditsiinilise probleemiga, mis pole üldsegi seotud ei tubaka ega e-sigaretiga. Lisaks võib osasid sümptomeid põhjustada talumatus mõnede e-vedeliku koostisosade suhtes.

 

E-sigaret versus suitsetamine. E-sigareti kasulikud omadused

Esiteks kohaneb enamus inimesi sümptomitega esimese nädala jooksul. Kuiva ja/või valusat kurku on lihtne leevendada ning peavalud ja kõhugaasid kaovad üldiselt ruttu.

Põskkoopad puhastuvad. Lõhnataju tuleb tagasi, ninakinnisus kaob ära jne. Hakkad taas tundma erinevaid lõhnu, mida suitsetajana polnud lihtsalt võimalik tunda.

Suitsumehe hommikuköha kaob. Enamusel kaob hommikune tüütu köhahoog.

Sügavam ja selgem hingamine. Kui su organism puhastub ja alustab toksiinide eemaldamist, hakkad ka sügavamalt hingama. Mõnikord võib sellega kaasneda alguses kerge peapööritus, sest keha saab vingugaasi asemel rohkem hapnikku. Paljud (eriti pikema "staažiga") suitsetajad hingavad tegelikult üsna pinnapealselt. Seega võivad muutused olla üsna muljetavaldavad.

Suitsuhais kaob. Enam ei haise su hingeõhk, juuksed, riided, kodu, auto jne. sigaretisuitsu järele. Kui lõhnataju taastub, võid avastada, et soovid läbi viia tõsisema suurpuhastuse, eriti juhul kui suitsetasid autos või kodus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Au ja kiitus põhjaliku töö eest (Y)

Siiski tuleks julgustada neid, kes hetkel kaaluvad e-suitsuga alustamist - harva juhtub, et sellisel hulgal kõrvalnähte tekib. Enamuse jaoks toimub üleminek suhteliselt kergelt (esiga)

Share this post


Link to post
Share on other sites

See töö on põhjalikust kaugel.

Enamuse jaoks on üleminek e-suitsule tõesti kerge. Minul aga see päris libedalt ei läinud ja sarnaste läbielamiste leidmiseks netist tuli veidi kaevata. Sellest tuligi mõte tõlkida ära selline tükk, et järgmistel rasketel juhtumitel tiba kergem oleks. Samas ei tohiks nikotiini üledoosi info kellelgi mööda külgi maha joosta (psühho) . See on nii hull aine, et vajaks eraldi peatükki.

 

Sent from my CAT B15 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pealegi, see ongi mõeldud ülevaatena VÕIMALIKEST sümptomitest.

 

Sent from my CAT B15 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hästi tehtud (Y) . Algajale väärtuslik lugemine. Vanemad olijad lihtsalt katsetasid, teadmata, mis toimub. Hea on teada midagigi, enne, kui e-popsarite maailma sukeldub.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tere kõigile . Olen proovinud ilma abivahenditeta suitsetamisest loobuda,olin ilmapoolteist kuud. Siis ajas mind üks sündmus väga endast välja ja haarasin taas sigareti järele. Nüüd siiski proovin uuesti ja nüüd juba e sigareti abig loodan, et õnnestub. :roll:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tere kõigile . Olen proovinud ilma abivahenditeta suitsetamisest loobuda,olin ilmapoolteist kuud. Siis ajas mind üks sündmus väga endast välja ja haarasin taas sigareti järele. Nüüd siiski proovin uuesti ja nüüd juba e sigareti abig loodan, et õnnestub. :roll:

Jõudu ja püsivust. (teretule)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Artikli kohta. Keegi pole ju kuskil väitnudki, et esuits on ohutu. Vähem kahjulik ainult. Lambad on ikka igal pool…

 

paksu auru, e-popsarid :)

sent from Mars using eVic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry, Masmre,

Mina siiski olen vist ainsa erandina väitnud, et e-sigaret on absoluutselt ohutu ja ise usun seda siiralt - põhiliselt selle pärast, et meid ümbritsevas maailmas on tervisele kordades ohtlikumaid tegureid (näiteks WHO kaks kuud tagasi avalikustatud aruande järgi sureb maailmas iga kaheksas inimene toiduainetetööstuse ja autode heitgaaside poolt tekitatud õhusaaste tagajärjel), mistõttu e-sigareti rohkem teoreetilised probleemid on sama hästi kui olematud.

Isegi mu artikli pealkiri on "E-sigaret on absoluutselt ohutu". Avaldasin selle nii siin foorumis kui ka oma veebilehel ning nii mõnedki e-sigarettidega ja e-vedelikega kaubitsejad on selle lisanud oma veebilehtedele.

http://www.nommevalitsus.org/index.php?option=com_content&view=article&id=33029&Itemid=455&lang=et

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mida konnauurijast toimetajast ikka tahta, kirjutab seda, mida kästakse :D

 

....Piret Pappeli teadusmagistritöö "Piirissaare kahepaiksete liigilise mitmekesisuse muutused ja väärarendite esinemine"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Peaks olema hea stiimul loobumiseks tavasuitsust.

 

http://worldtruth.tv/chemicals-in-tobacco-cigarettes-2/

 

mõtle kui palju meil saamata jääb, nii võib nt. skorbuudi saada            (psühho)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Registreeru või logi sisse

Postitamiseks pead olema kasutaja

Registreeri konto

Loo konto meie foorumisse. See käib kiirelt ja lihtsalt!

Vajuta siia

Logi sisse

On juba konto ? Logi sisse...

Logi sisse

×
×
  • Create New...