Jump to content
E-sigareti foorum
esigaretivedelikud

Nikotiiniga e-sigaretid vähendavad tubakaaktsiisi laekumist

Recommended Posts

Rahunege kallid kaasvõitlejad! Miski pole sisuliselt muutunud

Võltsitud ravimi käitlemine on kogu aeg karistatav olnud, hetkel kehtiv sõnastus kõlab järgmiselt:

Kars § 194 Võltsitud ravimi käitlemine

(1) Võltsitud ravimi tootmise, valmistamise, turustamise, hankimise, vahendamise, sisse- või väljaveo või valdamise eest üleandmise eesmärgil, kui puudub käesoleva seadustiku §-des 183–185 sätestatud süüteokoosseis, –
karistatakse rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega.

 

EU direktiiv ütles ju, et nikotiiniga e-vedelik on tubakatoode ja riigid peaksid 2016 aastaks oma seadusandluse sellega kooskõlla viima. Järelikult tuleb selleks ajaks ka Eestil selge sõnaga öelda, et e-vedelik pole ravim. Praegu arutatakse kõva häälega e-vedeliku maksustamist tubakaaktsiisiga ja e-suitsu majanduse reguleerimist. Sisuliselt ollakse juba aru saanud, et tegemist ei ole ravimiga ja on ainult aja küsimus, millal seda peab tunnistama ka Ravimiamet. Sellises situatsioonis on kriminaalasja menetlemine täiesti perspektiivitu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pole pisimatki põhjust leili minna, nii et tõesti ilma paanikata. Kuna e-sigaretiga seonduv on kõikjal üle maailma geomeetrilises tõusvas joones, siis ei keelata mitte midagi ära. Turg jääb turuks ning toimima jääb ta nii või teisiti. Ning megaaktsiisi pole võimalik kahel põhjusel kehtestada. Ühelt poolt seetõttu, et see kisuks vastikult alasti tubakavastase võitluse inimese tervise nimel - on ju e-sigaret leiutatud abivahendiks suitsetamisest loobumiseks. Ning teine põhjus seisneb lihtsas tõsiasjas, et aktsiisid on puhtal kujul siseriiklikud küsimused - seega ei saa keegi ka megaaktsiisi kehtestada, ostetakse edasi lihtsalt naaberriikidest. Ülemaailmse ühtse aktsiisi kehtestamine on igal juhul välistatud.

Hetkel toimub mõnda aega vaid valuline reguleerimisprotsess, aja jooksul loksub kõik paika. Ja kui mõni uks ajutiselt suure agaruse tõttu keeratakse kinni, siis alati leidub neid, kes oskavad akna avada. Nikotiiniga e-vedelikud ei kao mitte kuskile ega hakka ka kunagi hingehinda maksma, kuigi mingil määral hind võib tõusta, olulisel määral aga kohe kindlasti mitte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nõus eks ta nii umbes vast läheb.... aga hetke (uuendatud) seaduse alusel piisab ühest aktiivsest ametnikust, et mõne inimese paberid ära rikkuda. Ma kardan, et üks näidis poomine võidakse ära teha selleks, et hoogu maha tõmmata. Sellised asju on varem ka Eestis tehtud.

Share this post


Link to post
Share on other sites

old,

Tõtt öelda ei usu ma isegi näidispoomise võimalust ning selle põhjuse tõi välja kivi3:  "Sisuliselt ollakse juba aru saanud, et tegemist ei ole ravimiga ja on ainult aja küsimus, millal seda peab tunnistama ka Ravimiamet. Sellises situatsioonis on kriminaalasja menetlemine täiesti perspektiivitu."

Seega ainus, mida reaalselt veel mõnda aega tehakse ja on juba viimasel ajal tehtudki: jõuetus vihas tubakaaktsiisi vähenemise tõttu kaigaste loopimine kodaraisse nikotiiniga e-vedelike sissetoomisel - kuid seegi tegevus on perspektiivitu, sest sõltumata sellest jätkab tubaaktsiisi laekumine samasugust kukkumistrendi nagu rubla Venemaal... küllap saadakse õige pea aru, et too kaigaste loopimine on võitlus tuuleveskitega, mis omakorda kiirendab ametlikku reguleerimisprotsessi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viimane aeg kinnine klubi teha mahla jaoks ;)

Olen seda juba üle aasta rääkinud, aga EI. Vaja ikka kõiki müügikuulutusi aegade lõpuni muutmata kujul kõigile nähtavana hoida justkui elu küsimus oleks mängus :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tubaka tarbimine on vähemalt Ameerikas kahanev trend: http://tarbija24.postimees.ee/3030141/teismelised-lahevad-ule-e-sigarettidele
Uus põlvkond läheb e-sigaretile üle ja tubakamüüjatel algavad viletsad ajad. Tõenäoliselt millalgi ongi ainult kallid sigarid müügil, sigarette ei tõmba enam varsti keegi. Selle valguses ei peaks riik niimoodi selle tubakaaktsiisi ümber tõmblema, vaid reguleerigu lõpuks see e-sigaret ära.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Registreeru või logi sisse

Postitamiseks pead olema kasutaja

Registreeri konto

Loo konto meie foorumisse. See käib kiirelt ja lihtsalt!

Vajuta siia

Logi sisse

On juba konto ? Logi sisse...

Logi sisse

×
×
  • Create New...