Jump to content
E-sigareti foorum
hazar

Släng, lühendid ja tõlge

Recommended Posts

"Minu arvates on boge hr carto tankis vg jaoks parim" - keskmine kodanik ütleb selle peale "Mäh??"

Atomisaatorid:

Atomisaator - (Atomizer, Atty) kasutatakse üldistusena kõigi esigarettide aurutootjate kohta. Lisaks on see nimetuseks eraldi seisva atomisaatori kohta (olenevalt kontekstist).

01500500x500.jpg


Kartomisaator - (Cartomizer, Carto) tähendab atomisaatorit millele on padrun külge ehitatud

21md7cg.jpg


Clearomisaator - (Clearomizer, Clearo, Fluxomizer) tähendab atomisaatorit millele on paak külge ehitatud

e7cas5.jpg


Carto tank - Paak mis on mõeldud värvimata kartomisaatorite ümber panemiseks (kuna mõnele meeldib carto maitse aga nende täitmine on tihtipeale tülikas)

turbotankdct3ml19745zoo.jpg


Rebuildable Atomizer - (RBA) Atomisaator mis on mõeldud selleks, et võimalikult lihtsaks teha ise wicki ja coili vahetamist. Entusiastide lemmikud kuna oskuslikult kohelduna annavad parimaid aurutamise kogemusi. Enamasti jagunevad kahte tüüpi - sirge, järiga tahi jaoks mõeldud(ss mesh) või punutava, paindliku tahi jaoks mõeldud(silica wick). On ka variante mis lubavad mõlemat (enamus jäiga jaoks mõeldutele saab ka pehme peale panna), U-wicke ja igast muid eksootilisemaid konfiguratsioone.
Genesis style - ei tea küll kus kohast "genesis" tuli aga kasutatakse slängina jäiga tahiga RBA'de kohta.
Rebuildable Dripping Atomizer - (RDA) on RBA alamtüüp, atomisaator mis on ilma vedeliku mahutita (loe lisaks Dripping)
Rebuildable Tank Atomizer - (RTA) on RBA alamtüüp, atomisaator mis on koos vedeliku mahtiga

2pt9ylv.jpgabl920.jpg




Atomisaatoritesse puutuv:
Coil - (Spiraal) tavaliselt valmistatud kanthal või nichrome traadist, atomisaatorile eluliselt tähtis kuna just see teeb elektrist sooja
Wick - (taht) tavaliselt silica lõng mille kaudu vedelik coili vahele liigub (võib olla ka fiberglass, roostevaba teras, portselan, puuvill jne aga nende ohutuks kasutamiseks harige end kõige pealt!)
Mesh - tavaliselt roostevabast terasest peenike võrk mida kasutatakse kas wickiga koosluses või wicki asemel (mis puhul seda mõnel pool nimetataksegi wickiks)
U-Wick - taht mis ulatub vedelikku mõlema otsaga, eesmärgiks soojuse ühtlasem jaotus.
SS - (stainless steel) ehk roostevaba teras, terminit kasutatakse tahi(wick) iseloomustamiseks. Teadagi teras pulk ei ole väga hea taht seega keritakse terasest võrk rulli, et saada jäik kuid effektiivne ja vastupidav taht.
Silica - ehk silikaat, terminit kasutatakse tahi(wick) iseloomustamiseks. Kui öeldakse silica wick siis tähendab see silikaat lõngast valmistatud tahti, paindlik ja lihtne kasutada, väga populaarne.
Ribbon Wire - (Flat wire) ehk lapik traat. Tavaliselt iseloomustatud mõõtudega ntx 0.1x0.5 mm. Paljude lemmik kuna lapik traat on edukam soojuse jaotamisel väiksemate keerete arvude juures.
Oxidizing - ehk oksüdeerimine on protsess mis on vajalik terasest tahi kasutamiseks e-sigaretis. Kuna teras on hea voolu juht ja spiraal keritakse sellele vahetult peale siis peab nende vahele tekitama kroom oksiidi kihi, et voolu kinni pidada. Tavaliselt tehakse seda tahi kiire temperatuuri manipuleerimise läbi (ehk kuuma, külma, kuuma jne).
HR - (high resistance) ehk kõrge takistusega, tavaliselt üle 2.8Ω
LR - (low resistance) ehk madala takistusega, tavaliselt alla 2Ω
MR - (medium resistance) ehk keskmise takistusega
Sub-Ohm - ehk alla oomi, siinkohal mõeldakse coile mis on kas oma jämeda traadi, lühikese traadi või paralleelsete omaduste pärast all 1 oomise takistusega. Kuna akust tõmmatav vool on suhteliselt suur siis kaasnevad riskid aku ja enda heaolule, kui proovid siis tee kindlaks, et sinu varustus seda kannatab. Elektroonikat tundvatele inimestele on selline praktika naeruväärne kuna sama tulemuse saab ka ohutumalt aga millegipärast on see mõnes ringis siiski populaarne.
Micro-coil - Selle all mõeldakse väga tihedasti keeratud spiraale, tihti suure keermete arvuga. Nimele vaatamata ei ole coil väike vaid tavaliselt hoopis suurema võitu. Kasulik soojuse ühtlasemaks jaotamiseks ja spiraali jalgade säästmiseks, keerukam valmistada.
DCC - (dual coil cartomizer) ehk 2 spiraaliga carto (enamasti, vahel harva ka clearo)
DCT - (dual coil tank) ehk 2 spiraaliga carto tank
Cartridge - (padrun) on vedeliku mahuti mis on mõeldud iseseisva atomisaatori külge panemiseks, tankist eristab teda see, et tal on vedeliku kinni pidamiseks vatti(või mingit muud materjali) täis
Tank - (paak) olenevalt kontekstist võidakse selle all mõelda nii seda paaki mis clearo või carto ümber on kuid omaette tähendab see eraldi seisvat paaki mis eraldi seisva atomisaatori külge käib
510 - (M7x0.5) on kõige levinum keerme tüüp mis asetseb siis atomisaatori ja aku vahel
eGo - sisaldab 510 keeret ning lisaks veel ühte suuremat keeret(tavaliselt drip shieldide või koonuste jaoks), 510 ja ego keermed on kokkusobivad ning enamasti nende külge kinnitatud jubinad ka kuid leidub erandeid (ntx vision stardust clearo ei sobi lavatube v4 otsa)
901, 801, 4081, 103, 108 jne - vähem levinud keermed
Rebuildable - atomisaator millele saad uue wicki ja coili ise panna (väga odav)
Drip tip - huulik millel on keskel piisavalt suur ava, et saad vedelikku otse atomisaatorisse tilgutada. Paljud aftermarket atomisaatorid (nt vivi nova, boge carto'd) kasutavad sama huuliku suurust seega on need omavahel vahetatavad
Dripping - Tähendab igasuguste atomisaatori mahutite vältimist ja e-vedeliku lisamist otse coili peale, tavaliselt tehakse seda läbi drip-tipi kuid olenevalt atomisaatori mudelist võib seda ka teha aku poolsest õhu august (ntx boge cartode puhul). Motivatsiooniks rohkem auru ja maitset.

Akud:
IMR (High Drain, LiMN, LiFePO4) - Tähendab, et selle aku keemia on võimeline kõrgetel ampritel stabiilselt ja turvaliselt töötama. Tavalised LiCoO2 akud on suht piiri peal oma võimekusega e-sigarette vedada, kui ntx 650mAh tavalise aku otsa keerata 1.5 oomine coil siis on juba tegu ohtliku olukorraga kuna aku maksimaalne turvaline energia kasutus on 0.65*2*3.7 = 4.81W kuid coil imeb 3.7*3.7/1.5 = 9.13W See number 2 esimeses arvutuses on LiCoO2 omane discharge number mis on LiMN puhul 10 ja LiFePo4 puhul 35
mAh (milliampere hours) - Ennekõike näitab aku mahutavust kuid sellest sõltuvad ka aku maksimaalsed laadimis/maha laadimis võimsused, eluiga ja tsükkli kvaliteet. Arvestades, et liitium akude pinge on üldiselt 3.7v (va mõned keemiad ja eri cellid) võib akude ideaalse kestvuse välja arvutada nii: ( * 3.6) / (3.7 / ) =
Muidugi kuna akud ei ole ideaalsed ja kuna läbi tsükli volt varieerub siis võib sellest 5%(3000mAh aku puhul) - 15% (650mAh aku puhul) maha võtta. Lisaks tuleks mainida, et paljud internetis müüdavad odavamad akud on nö. vuhvlid ja tegelikkuses mahutavad 50% või veel vähem peale märgitud kogusest. Alati uuri aku mudeli kohta järgi millega tegelikult tegu on. Osad brändid ntx ultrafire, trustfire ja muud "fire"'d on suhteliselt garanteeritud vuhvlid, samas leidub ka kvaliteet tootjaid ntx AW, efest ja panasonic.
Protected - tähendab, et akul on küljes imepisike trükiplaat elektrooniliste komponentidega (enamasti ei saa arugi, et see küljes on) mis kaitsevad liitium akusi neile ebasobivate olukordade eest (ülepinge, ülelaadimine, alalaadimine). E-sigarettides kasutatakse reeglina kaitsmata akusi kuna kvaliteetsetel aku keredel on kaitse sisse ehitatud kuid võib ka kaitstud akusi kasutada kui see dimensioonidelt sobib ja kaitse elektrooniliselt ette ei jää.

Vedelikud:
Baas - Moodustab 70%+ vedeliku ruumalast. Baasiks kasutatakse erinevaid segusi PG, VG ja harva ka PEGist.
Maitsestaja - E-vedelikes kasutatakse toiduaine kraadiga maitse- ja lõhnakontsentraate, tavaliselt kogustes 1% - 20%.
Etanool - Vahest kasutatakse maitseomaduste muutmiseks või paksu vedeliku vedeldamiseks, lisab ka kurgutunnetust ja auru kogust. Kui kasutatakse siis tavaliselt kuni 10% volüümist.
Vesi - Vahest lisatakse meelega, et paksu vedelikku vedelamaks teha. Enamasti tuleb lihtsalt VG'ga kaasa kuna väikese vee sisaldusega VG'd on odavam toota.
PG - (propylene glycol) Üks põhikomponente e-vedelike sees, toodab väheses koguses auru kuid annab hästi edasi maitset ja ärritab kurku (mis paljudele endistele suitsetajatele meeldib). Keemiliselt on tegu alkoholiga mis on suhteliselt vedel ning pisut magusa maitsega. Kasutatakse ntx haiglate ventilatsioonis kuna tapab pisikuid ja autode aknapesuvedelikes kuna alandab külmumis temperatuuri. Umbes 20% elanikkonnast on selle kontsentreeritud sisse hingamise suhtes vähemal või suuremal määral ebatolerantsed.
VG - (vegetable glycerin, glycerol) Teine põhikomponent e-vedelike sees, toodab rohkesti auru kuid varjab maitset ja rahustab kurku. Tänapäeval on vegetable glycerini asemel kasutuses küll tegelikult tehislik glycerol kuna see on puhtam ja odavam toota aga vanadest aegadest on "VG" nimi külge jäänud, arvatavasti sest VG ja PG kõlab paremini kui G ja PG. Keemiliselt on tegu alkoholiga mis on suhteliselt paks ning pisut magusa maitsega. Kasutatakse.. igal pool alates kommidest lõpetades seebiga. Teadmata koguse (alla 1%) elanikkonna jaoks tekitab see sissehingamisel allergilist reaktsiooni.
PEG - (polyethylene glycol) Vähem kasutatud baaskomponent e-vedelike sees. Head auru tootmis ja maitse omadused. Ei ole eriti populaarne ajalukku läinud katastroofiliste insidentide tõttu kus paljud inimesed said surma DEG(Diethylene glycol, mürk) sisalduse tõttu (vabriku laiskus, mõlema aine tootmiseks kasutatakse sama protsessi ja vahest ka müügimehe ahnus kuna enamus industriaalsete otstarvete jaoks pole neil vahet)
VPG - segu VG ja PG'st, protsentuaalne suhe võib olla mis iganes aga tavaliselt müüakse selle nime all 50% PG, 41% VG, 9% H2O
BTU - inawera baasvedelik, kergelt tubakaga maitsega VPG
DNB - inawera baasvedelik, kergelt "tuhatoosi" maitsega VPG (vähem aromaatne, rohkem kärsakas kui BTU)
mg - (mg/ml) tavalises kontekstis (ntx e-vedeliku purgi peale on märgitud 12mg) tähendab see, et 1ml vedelikku sisaldab 12mg nikotiini (mis on siis 1,2%)

Üldist:
CEX - (CE2, CE3, CE4 jne) Kunagi iidsetel aegadel, kui esimesed clearod jalad alla ajasid ning cartode merest välja astusid kutsuti neid "cartomizer edition 2". Pärast seda tuli iga mõne aja tagant eri tootjate poolt innovaatiline laine mille tulemusena kõik neid järgi tegid ja nende hüüdnimedeks said CE3, CE4. Pärast CE4 läks asi käest ära kuna iga tootja pani oma junnile nimeks CE10000!!, et rohkem paska müüa. Kõige tunnustatum CE4 tüüpi clearo on arvatavasti Vision Stardust.
Boge - (Bogetech) Kunagi oli üks suuremaid analooge meenutavate e-sigarettide tootjaid. Tänapäeval rohkem tuntud oma carto'de poolest.
DIY - (Do it yourself, tee see ise) markeering tähendab ise meisterdamist kas siis kokkuhoiu, ainulaadsuse või kvaliteedi eesmärgil
MOD - (modification) selle nime alt leiab e-poodidest pisut eksootilisemat kraami. Enamasti reguleeritavaid akusi kuid ka dripping attysi ja diy kraami.
ANTZ - akronüüm "Anti Nicotine and Tobacco Zealots". Selle nimega kirjeldatakse inimesi kelle jaoks ei loe teaduslikud tõendid tühjagi ning kes pimesi kõike sissehingatavat maha teevad.

...to be continued, kui leiate, et midagi valesti või puudu pange kirja!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

DCT - (dual coil tank) ehk 2 spiraaliga carto

Tegelikult tähendab see siiski kahe spiraaliga carto ja paagi kooslust. Paraku kasutatakse seda tähekombinatisooni väga paljudel erinevatel viisidel valesti, näiteks puff.fi e-pood kasutab väljendit DCT Tank, mis siis lahtikirjutatuna oleks Dual Coil Tank Tank. Mõned poed nimetavad kõiki paagi jaoks augustatud cartosid DCT, on neid coile siis 1, 2 või lausa 3. Kui algaja näeb seda lühendit kuskil ja ei saa 100% aru millega tegu on, siis soovitan siia foorumisse link panna ja nõu küsida, kindlasti saab abi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aga hea släng/nickname e-suitsule üldiselt? Mida huvitavat kuulnud olete? esmoge ja nutisuits on mul nagu tihedad külalised :)

eVic on tõesti nutisuits :-)

Muidu on vist e-pläru ka üsna pop öelda.

 

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk HD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meie peres on tavaks saanud "lutt". Nii et imen lutti :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

vaata et sa mälupulgaga segi ei aja ja mäluma ei kuku :) ääd nadalavhetust kõigile (õlut)

Share this post


Link to post
Share on other sites

vamo v2 kohta on paar korda öeldud "eKaigas"

Share this post


Link to post
Share on other sites

PEG - (polyethylene glycol) Vähem kasutatud baaskomponent e-vedelike sees. Head auru tootmis ja maitse omadused. Ei ole eriti populaarne ajalukku läinud katastroofiliste insidentide tõttu kus paljud inimesed said surma DEG(Diethylene glycol, mürk) sisalduse tõttu (vabriku laiskus, mõlema aine tootmiseks kasutatakse sama protsessi ja vahest ka müügimehe ahnus kuna enamus industriaalsete otstarvete jaoks pole neil vahet)

"The physical properties of diethylene glycol make it an excellent counterfeit for pharmaceutical-grade glycerine (also called glycerol) or propylene glycol" http://en.wikipedia.org/wiki/Diethylene ... idemiology

 

Juhtumite põhjal võiks PG ja VG pigem moest väljas olla.

 

...to be continued, kui leiate, et midagi valesti või puudu pange kirja!

Mõnedel on veel "headid" ka. Mingi juhtelektroonika.

Noobile on asjast üldpildi ette saamine paras prno.

 

Headiga vidinad on algajale küll kallid niikuinii : )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sõna suits kasutamine on tegelikult nii vale kui üldse olla saab... aga aurutamine kõlab ka imelikult... vaene on see meie keel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuna mõne aja pärast räägime nii ehk naa kõik ainult inglise keeles, on vape-ist mugandatud veiping minu arvates ideaalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuna mõne aja pärast räägime nii ehk naa kõik ainult inglise keeles, on vape-ist mugandatud veiping minu arvates ideaalne.

Ma ka seda vist pooldkas kõige rohkem.... midagi ei ole teha kõike ei saa hästi tõlkida... keel muutub täieneb ja areneb.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Registreeru või logi sisse

Postitamiseks pead olema kasutaja

Registreeri konto

Loo konto meie foorumisse. See käib kiirelt ja lihtsalt!

Vajuta siia

Logi sisse

On juba konto ? Logi sisse...

Logi sisse

×
×
  • Create New...