Jump to content
E-sigareti foorum
Sign in to follow this  
e-kodanik

The Economist: Maailm peaks tervitama e-sigaretti

Recommended Posts

Tuntud Briti majandusajakiri The Economist avaldas möödunud nädala numbris üheselt e-sigaretti toetava artikli, mille kiirtõlke :) siia riputan, kuna teema on kuum ja ilma registreerumata ei pruugi originaali lugeda saada (Google kaudu võib siiski proovida)

http://www.economist.com/news/leaders/2 ... e-why-fire

 

Suitsu ei ole. Miks põleb?

Maailm peaks tervitama elektroonilist sigaretti

 

23. märts 2013 | Artikkel paberväljaandest

 

Mõned leiutised on nii lihtsad, et tekib mõte, et miks keegi pole varem selle peale tulnud. Üks selline on elektrooniline sigaret. Suitsetamistubakas on kõige ohtlikum vabatahtlik tegevus maailmas. Üle 5m inimese sureb igal aastal selle tagajärjel, see on üks surm kümnest. Inimesed suitsetavad, et saada naudingut tubakas leiduvast nikotiinist kuid selle pikaajalise kasutamise järel on nende tervis kahjustatud. Seega tundub olevat mõistlik tervitada seadet, mis eraldab suitsetamise ohtliku osa (põlemisel vabaneva tõrva, süsinikmonooksiidi ja suitsu) nikotiinist. Ja see on see, mida e-sigaret teeb. Ta kasutab väikese aku elektrienergiat nikotiini sisaldava lahuse aurustamiseks, nii et kasutaja saab seda sisse hingata.

 

E-sigaretid ei ole lihtsalt suitsetajate päästjad: nad toovad ka muud kasu. Erinevalt sigarettidest ei kahjusta nad kõrvalseisjate tervist. Nad isegi ei lõhna kuigi häirivalt, rääkimata ohust, ja seega ei ole põhjust keelata nende kasutamist avalikus kohas. Pubides ja restoranides tuleks tervitada neid avasüli.

 

Pole ime, et e-sigarettide turg kasvab. Kuigi turu osakaal on võrreldes päris suitsetajatega ikka veel väike, kahekordistus see eelmisel aastal Ameerikas ja tõenäoliselt toimub sama ka aastal 2013. (vt artikkel(http://www.economist.com/news/business/ ... you-got-em) ).

 

Kellel võiks olla vastuväiteid?

 

Tundub, et päris paljudel. Selle asemel, et e-sigarett heaks kiita, on tervishoiuaktivistid otsustanud need hoopis välja juurida. Mõned väidavad, et e-sigaretid on "väravaks" reaalse sigareti juurde - aromatiseeritud nikotiinilahusega tehakse e-sigaret eriti atraktiivseks lastele sarnaselt madala alkoholisisaldusega karastusjookidega. Aga need vastuväited tunduvad olevat tingitud hoopis puritanismist, mitte põhjustest. Mõned tervishoiuaktivistid on sel moel otsustanud tõkestada inimeste tegevused, mis meenutavad suitsetamist – seda protsessi nimetatakse kui „denormaliseerimine“ - nad keelduvad heaks kiitmast toodet, mis pakub suitsetamisnaudingut ilma kahju tekitamata.

 

Mõnes kohas on poliitikuid ja teised otsustajad neid kuulda võtnud. Mitmed riigid (sealhulgas Austria ja Uus-Meremaa) on piiranud e-sigarettide müüki, näiteks liigitades neid meditsiiniseadmeteks, teised (Brasiilia ja Singapur) täiesti ära keelanud. Mõned lennufirmad keelavad reisijatel kasutada e-sigarette lennukites.

 

Meid ei kõiguta kui sa ei saa

 

See on vale. Need, kelle ülesandeks on parandada rahva tervist, peaksid toetama e-sigaretti, mitte pärssima nende kasutamist. Muidugi, e-sigarettide kasutamine on vaja reguleerida. Nikotiin on sõltuvust tekitav uimasti ning seetõttu tuleks see eemal hoida lastest. E-sigarettide müük peaks toimuma ainult litsentseeritud ettevõtete kaudu ja ainult täiskasvanutele. Samuti oleks hea mõte teha uuringuid. Nikotiin on mürk, mille tegelik eesmärk on vältida tubakataimede söömist putukate poolt ja seega on olemas ka risk selle kasutajatele. Aga nikotiin on teiste tavalistes sigarettides leiduvate ohtlike ainetega võrreldes suhteliselt süütu. Mõnede teadlaste arvates pole nikotiin ohtlikum kui kofeiin, mis ka kohvitaimedel toimib putukatõrjena .

 

Õige lähenemine on mitte „denormaliseerida“ e-suitsetamine vaid normaliseerida ehk lubada. Need, kes naudivad nikotiini, saaksid jätkata selle kasutamist säästes samal ajal kõiki teisi avaliku suitsetamise kahjulike tagajärgede eest nende tervisele ja tekitamata ebameeldivat suitsu. Mis ei meeldi?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Igati hea ja asjakohane lugu, peaks olema kohustuslik kirjandus kohe...:-D

 

Sent from my Xperia Acro S using Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Registreeru või logi sisse

Postitamiseks pead olema kasutaja

Registreeri konto

Loo konto meie foorumisse. See käib kiirelt ja lihtsalt!

Vajuta siia

Logi sisse

On juba konto ? Logi sisse...

Logi sisse
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...