Jump to content
E-sigareti foorum
Sign in to follow this  
reinolen

Tegelik elektrooniliste sigaretide ajalugu.

Recommended Posts

Tegelik elektrooniliste sigaretide ajalugu.

 

 

Vastupidiselt sellele populaarsusele kinnitas Hon Lik, et tema leiutas esimese elektroonilise sigareti aastal 2000. Kuid tegelikult oli see hoopis Joseph Robison aastal 1927, kes esitles esimest patenteeritud "Elektroonilist aurustit".

 

Uued tooted on tavaliselt välja töödeldud üle aastate. Protsess kuhu on kaastatud palju inimesi ja palju paberitööd. Elektroonilised sigaretid ei ole erandid sellele nähtusele, idee on õhus olnud juba umbes 1920 aastatest. Kuni 1927 oli esitatud mitu elektroonilise sigareti patendi näidet USPTOle. Kuid tuntuimad leiutajad, kellest me täna kirjutame on J. Robinson, H. Gilbert ja H. Lik. Viimase 86 aasta jooksul on elektroonilised sigaretid arenemas huvitamate vidinate poole mida täna on näha - ja innovatsioon jätkub!

 

1927

Joseph Robinsoni patendi saadud esimene "Elektrooniline aurusti" 1927. Siin on väljavõte originaaldokumendist:

"Minu leiutis AURUSTAMINE on ravimite aurustamise ühend, mis elektroonilise kuumutamise tagajärjel toodab auru, mida tõmmatakse kopsudesse ja on individuaalseks kasutamiseks, mida võib vabalt käsitleda ilma kahtluseta, et saaks põletada." - Joseph Robinson, Mai 3, 1927, New York

 

1930

1930 Robinsoni patent kiideti ja avaldati USPTOs. Kuigi seda seadet ei leiutatud nn. tubaka alternatiivi jaoks, on selle ülesehitus väga sarnane tänapäevase elektroonilise sigareti tööpõhimõttele.

 

Posted Image

 

1963

Aastal 1963 Herbert A. Gilberti patent "suitsuvaba mitte-tubaka sigareti" esitleti Pennsylvanias

Gilbert 1960ndatel - "See leiutis on seotud suitsuvaba mitte-tubaka sigaretina, et tagada ohutud ja kahjutud vahendid suitsetamiseks, asendades põletav tubakas kuumutatud, niiske, maitsega õhu vastu. Teine eesmärk on pakkuda suitsuga sarnane alternatiiv, mis on keemiliselt kahjutu lõhnaga, mida kuumutatakse läbi sobiva küttekeha. Täiendavaks eesmärgiks on tõsta temperatuuri, et see annaks sama effekti, mida annab tavaline sigareti suits. Täiendavaks eesmärgiks on ka tõsta soojusallika temperatuuri nii, et see ei tekitaks käes hoides ebameeldivust."

Posted Image

 

1965

1965ndal aastal väljastati Gilberti patent esimest korda ametlikult USPTO poolt. Gilberti leiutis oli isegi kujutatud 1965 aasta ajakirjas "Populaarne Mehaanika".

Posted Image

Nagu moodsad, tänapäevased elektroonilised sigaretid, olid need kaks leiutist kombineeritud soojuse, maitselise vedeliku, suitsusarnase auru ja sigareti moodi vidina abil.

1965 ja 2000 aastate vahel leidsid nii mõnedki elektrooniliste sigaretide ideed endale patendi kinnituse, kuid siiski täitus vaid ühe inimese unistus ja projekt, Hon Lik, kes ehitas valmis tõelise elektroonilise sigareti.

 

2000

Posted Image

"Elektroonilise sigareti idee sai unistusest tõeks aastal 2000. Köha ja hingamisraskused, ma kujutasin endale ette, et ma olin uppumas, kuni hetkeni, kui vesi mu ümber kergitas mind udusse." - Hon Liki mõtteavaldus.

 

2003

Võtame reisi Hiinase, umbes aastasse 2003. Hon Liki isa surmast oli möödunud vähe aega. Isa suri kopsuvähki. Härra Lik oli nagu ta isagi, suitsetaja ja ta soovis, et teda ennast ei ootaks sama saatus. Niisiis ta pööras enda unistuse, kus vesi muutus uduks revolutsiooniliseks leiutiseks: Elektrooniline sigaret.

Posted Image

 

2004

2004ndal aastal Hon Liki esimene patent väljastati ametlikult USPTO poolt, tuues maailma esimese moodsa elektroonilise sigareti turule.

"Praegune leiutis sisaldab nikotiini ilma kahjuliku tõrvata. Elektrooniline atomiseerija sisaldab endas kesta ja huulikut, eeliseks on suitsetamine ilma tõrvata, vähendades oluliselt kantserogeennseid riske. Veel enam, elektroonilise sigareti kasutajad tunnevad siiski, et nad tõmbavad midagi ja kogenevad samasugust põnevust ja sigareti ei ole vaja süüdata, ning on tuleohutu."

Hon Lik on olnud tihedalt seotud enda patendiga ja tänu sellele on ta ka esitanud palju elektroonilise sigareti mudeleid.

 

2006

Elektroonilised sigaretid toodi esmakordselt Euroopa turule

 

2007-2008

Elektroonilised sigaretid olid kättesaadavad ka Ameerikas. Üks esimesi esmaesitlusi Ameerikas toimus Ameerika tubaka näitustemajas Las Vegases, Nevadas. Nevada on koht, kus elektroonilised sigaretid on võitnud erinevaid auhindu ja saanud palju tunnustust.

 

2009 - praegune aeg

Elektroonilise sigareti tööstus kasvab hüppeliselt. See on aidanud majanduse kasuvule kaasa ligi 1,7 miljardi dollariga aastal 2013. V2 sigaretid on üks juhtivamaid elektroonilise sigareti tooteid, pühendades endeid, et säilitada elektroonilise sigareti kvaliteeti, innovatsiooni ja selle läbipaistvust.

 

Ümber tõlgitud Allikast: http://www.v2cigs.com/blog/2013/10/the- ... igarettes/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Väga huvitav lugemine oli,aitäh!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kui vaadata uuemat aega... nii 2005 ja edasi, siis areng on olnud umbes selline
kujult tavasigaretti meenutavad käkid, mis andsid tõesti vaid "supiauru"
ego pulgad jms.
VV
VW
watiralli
TC Ni/Ti

Tänapäev on see, et lubatakse TC-d juba kanthaliga, kas ja kui hästi töötab ei tea.
Kui keegi viitsib, võib eelnevat täiendada ja aastaarvud juurde panna, aga see pole praeguse postituse eesmärk. Eesmärk on hoopis arutlus tekitada, miks see areng just selline oli/on.
Küsimuse tekitab eelkõige see, et tänapäevane MOD on ju oma olemuselt DC/DC konverter. VV puhul manuaalne, VW ja TC puhul osaliselt elektrooniline. Aga nii VW kui TC puhul on loogika asja taga ülimalt lihtne, näiteks mitte-nutikas mobiiltelefon, mp3 mängija jms. on elektroonika mõttes tunduvalt keerukamad vidinad kui elektrooniline MOD ja need olid olemas enne kui algelised e-sigaretid laiemalt levima hakkasid. VV/VW puhul ei saa ka öelda, et tegemist on millegi väga geniaalsega, selle mõtte peale tuleb varem või hiljem(pigem siiski varem) suurem osa veipijaid, et olenevalt mahlast, coilist ja tujust tahaks vahel võimsust peale või maha keerata. TC peale nii paljud ei tuleks, kuna mõistmaks, et see on võimalik ja mitte üle mõistuse keeruline peab pisut tehnilisi teadmisi olema, kui neile kes tooteid välja töötavad, pole ka see mingi raketiteadus, mille peale vaid üksikud tulla suudavad.
Kui keegi eelneva põhjal arvab, et nüüd järgneb vandenõuteooria stiilis kui kohe liiga hea asi valmis teha siis on klient ju sellega rahul ja rohkem ei õnnestu talle midagi müüa, siis seda ei järgne :D Isegi kui tänased veipijad enam aastaid ühtegi uut seadet ei ostaks, näitaks veibikola müüks veel päris pikalt kasvavat trendi kuna veipimine muutub järjest populaarsemaks. Pigem soovikski arutleda teemal, et kui 10 aastat tagasi polnud tehniliselt mingit probleemi ehitada MOD, mis oleks samas klassis tänapäeva kõige vingemate MOD-dega(no ok, võibolla mõõtmetelt natuke suurem ja hinnalt mõnevõrra kallim, aga kindlasti mitte telliskivi mõõtu ja samasuure kullakangi hinnaga), siis miks võttis see niikaua aega jõuda sinna, kus täna oleme. Ise suudan ette kujutada kahte asja:
1. toote arendus ja masstootmisse saatmine on suht kulukad. Võibolla ei julgetud seda sammu ette võtta kuna kaheldi kuidas inimesed selle toote vastu võtavad.
2. osaliselt haakub eelmisega, aga kui kulutada palju raha asja väljatöötamiseks ja promomiseks ning see hästi vastu võetakse, hakkab suhteliselt kiiresti sarnaseid kloone tulema.

Igaks juhuks veelkord disklaimer: kogu jutt on minu isilik nägemus asjast mitte absoluutne tõde ja võib muuhulgas sisaldada ka mõnda faktiviga. Ehk teema on arutlemiseks mitte tõe pähe võtmiseks :)
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

pigem ma arvan, et tegemist on lihtsa evolutsiooniga. Alguses pidi seade meenutama tavasigaretti, et keegi seda üldse suitsetamisega seostaks. Hiljem hakkas kellelgi tahtmine rohkem auru saada, sündisid reguleeritavad modid. Siis tekkis tahtmine, et vedelik nii kiiresti otsa ei saaks—tulid suuremad atid. Lõpuks hakkas kellelgi, kes pidevaid dryhitte sai, see närvidele käima ja sündis TC, jne, jne. Vapemise maailm areneb, nagu iga teine asi siin maailmas. Huvitav oleks teada, mis 10 aasta pärast kasutusel on :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tõesti huvitav lugeda, kuskohast asja juured pärinevad. Huvitav, millal tuleb see aeg, kus nt kangeri subox või evic vt on samal tasemel kui suvalised odavad ego pulgad praegu :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

hinnad on juba kõvasti langenud, samale tasemele nad vaevalt langevad kui ego pulgake.

Ok, mõni müüb seda hingehinnaga eestis, sellisel juhul võib tõesti sama hinnaga saada  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tõesti huvitav lugeda, kuskohast asja juured pärinevad. Huvitav, millal tuleb see aeg, kus nt kangeri subox või evic vt on samal tasemel kui suvalised odavad ego pulgad praegu :D

Hinnad vast hakkavad rohkem veel alla tulema siis kui arendus tõmbab natuke hoogu maha ja ühe tootega saab pikemalt turul olla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hinnad vast hakkavad rohkem veel alla tulema siis kui arendus tõmbab natuke hoogu maha ja ühe tootega saab pikemalt turul olla.

 

Praeguses olukorras ei saa hoogu maha võtta, sest Hiina kloonid ei lase pikalt edu nautida ning teenida saab ainult uute mudelite turule paiskamise pealt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

langevad jah, aga ego pulga tasemele küll mitte

 

Õigem oleks sõnastada, et langevad tasemele, kus kunagi ego pulk oli. Samale tasemele ego pulgaga ei saagi kukkuda, kuna ego pulga enda hind ka langeb pidevalt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No sinna egoni veel minna, kui just istick pole õige modi. Kui on, siis see level juba saavutatud.

 

Ego võlupulgake ei kao kusagile. Pm revulutsioon on füüsiliselt akude taga kinni. Eks TC arendatakse järjepidevalt, aga aku on see oinas, mis ei taha arenenda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mõtlesin pigem kvaliteedi või tööeffektiivsuse vahet, ehk siis millal ja kas üldse on kunagi võimalik võrrelda praeguseid laialt kasutatavaid mod'e nt 5 aasta pärast turu popimate toodetega. Nagu praegu võrrelda pulka ja mõnda targemat modi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Registreeru või logi sisse

Postitamiseks pead olema kasutaja

Registreeri konto

Loo konto meie foorumisse. See käib kiirelt ja lihtsalt!

Vajuta siia

Logi sisse

On juba konto ? Logi sisse...

Logi sisse
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...