Jump to content
E-sigareti foorum
Fedja

Üks artikkel

Recommended Posts

Keegi võiks nüüd selle ja eelnevad kantseliiti tõlkida:)

 

Asotsiaalministeerium koos Pahandusministeeriumiga tegid ka analüüsi kondoomide kasutamisest noorte seas. Sellest selgus, et kondoomi on kasutanud 27,5% alla kümne aastastest lastest. Üle 15 aastaste laste seas oli see protsent juba 67,2%. Kui üle 13 aastaste puhul jagunes kondoomi kasutamise eesmärk valdavalt pooleks ja üle 15 aastaste puhul kasutati seda peamiselt seksimiseks, siis vanuserühmas 8-13 aastat kasutati kondoomi peamiselt selleks, et see veega täidetuna aknast alla visata. See näitab selgelt, et lisaks seksimisele ahvatlemisel on kondoom juba päris noorte seas hüppelauaks avaliku korra rikkumisele. Teadlaste sõnul on üle 50% noortest peale veega täidetud kondoomide aknast allaviskamist hakanud aknast alla viskama ka kive, klaaspudeleid, kodumasinaid jms. On olnud ka juhtumeid, kus noored viskavad aknast alla töötava mootorsae või veoauto rehvi. See seab tõsisesse ohtu kaaskodanike elu ja vara rääkimata vanematele tekitatud materiaalsest kahjust(kas te teate palju üks veoauto rehv maksab? :D ).
Vanusegrupis 15-18 aastat näitab uuring, et need noored kes on kondoomi proovinud, seksivad 80% suurema tõenäosusega kui need kes kondoomi proovinud ei ole, seega on neil ka oluliselt suurem risk haigestuda HIVi ja teistesse sugulisel teel levivatesse haigustesse. Samuti näitas uuring, et tihti on noorte koolist puudumise põhjuseks seksimine, mis mõjub halvasti rahva haridustasemele. Kondoomide ja nendest põhjustatud seksimise populaarsuse tõttu noorte seas on jäänud töötuks mitu terviseõpetuse õpetajat ja sotisaaltöötajat kuna on selgunud, et lapsed teavad seksuaalkasvatusest rohkem kui nemad. Samas on neis koolides õppeedukus muudes ainetes langenud.
Täiskasvanute seas läbiviidud uuringu kohaselt on kondoomide lihtne kättesaadavus põhjustanud ka täiskasvanute sagedasema seksimise ja samuti vastas üle poole küsitletutest, et oleks nõus oma alaealisele lapsele kondoomide ostmiseks raha andma. See näitab selgelt, et ühiskond veel ei teadvusta probleemi sügavust. Seksimise suurenemist kondoomide kerge kättesaadavuse tõttu ei täheldanud teadlased vaid vanusegrupis 70+, aga seda seletavad teadlased sellega, et küsitlus ei olnud selle vanusegrupi jaoks kokku pandud ning lubasid teha selles vanusegrupis sobivama küsitluse, mis näitab seksi populaarsemaks muutmist ka selles vanusegrupis.
Kommentaariks Eesti Kondoomikasutajate Liidu vastuväidetele ütles Asotsiaalministeeriumi ametnik Karis Tisse, et liidu viidatud uuringud on kallutatud ja on ilmselge, et sagedasem seksimine suurendab oluliselt riski haigestuda sugulisel teel levivatesse haigustesse. Väidetele, et kui kondoomid muutuvad kallimaks ja raskemini kättesaadavaks, hakatakse kontrollimata kvaliteediga kondoome naaberriigitest sisse smuugeldama, tulevad müügile õhupallid, mida saab kasutada sarnaselt kondoomile jne., vastas Tisse lakoonilise küsimusega kas peaksime siis tõesti noorte tervist ja haridust ohriks tuues aktsiisit ja piirangutest loobuma.
Sellest tulenevalt ettepanekud:
1. kaaskodanike elu ja vara kaitseks teha kondoomide kasutamiseks spetsiaalsed ruumid, kus aknad avatavad ei ole ning keelata mujal kondoomi kasutamine.
2. keelata kondoomide alaealistele müümine ja üleandmine
3. keelata igasugune kondoomide reklaam
4. keelata kondoomide avalik väljapanek jaekaubanduses. Erandina võib selle lubada see spetsiaalsetes kondoomipoodides, kuhu alaealisi sisse ei lasta.
5. kehtestada kondoomidele aktsiis 15,4€ ühe kondoomi kohta
6. muuta kohustuslikuks tervise- ja sotsiaalalased hoiatused kondoomipakil
7. keelata kondoomide riigisisene ja piiriülene kaugmüük
8. keelata kõikvõimalikud kampaaniad, seminarid jms., mis edastavad sõnumi, millest jääb mulje nagu kondoom aitaks vähendada riski haigesuda sugulisel teel levivatesse haigustesse.
9. keelata kondoomide müük apteekis kuna pole teaduslikku tõestust, et kondoomid tervisele kuidagi kasulikud oleks.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Käsitlemata on veel kondoomidele kehtestatavad piirangud:

 

Ühtlasi peab Asotsiaalministeerium vajalikuks kiirendatud korras integreerida meie Kondoomiseadusesse Euroopa Kondoomidirektiitvst tulenevad nõuded, mille kohaselt ei tohi kondoomi eesmine väljasopistuv osa mahutada rohken kui 2 ml vedelikku ning kondoomi läbimõõtu piiratakse 10 millimeetrile. Karis Tisse selgitas, et need meetmed tagavad eeskätt väikelaste turvalisust, kellel pole enam võimalik kondoomi mänguhoos kogemata endale pähe tõmmata ning lämbuda, samuti pole vähetähtis kondoomikasutajate lihtne „peedistamine“ - 2 ml piirang sunnib kondoomikasutajaid end rohkem kontrollima ning piirama seksimise käigus väljutatava vedeliku hulka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Xckh1Kq.png

 

Heh otse link (copy paste) töötab. FB's liidu lehel jagatud link töötab.

Hetkel tundub nagu Õhtuleht ei oleks rahul sellega kui sa foorumist lähed artikklit lugema :) .... 

Müstika ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eriline müstika pole. Tundub, et mingi näpukas lingi lisamisel:
 

<a href="http://www.ohtuleht.ee/795290/karl-martin-sinijarv-ulistan-ihu-elektrilist%C2%A0" 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Eriline müstika pole. Tundub, et mingi näpukas lingi lisamisel:

 

<a href="http://www.ohtuleht.ee/795290/karl-martin-sinijarv-ulistan-ihu-elektrilist%C2%A0" 

:evil:  (facep)  (relv)

Share this post


Link to post
Share on other sites

E-SIGARETI JUTTU KUKU RAADIOS ÕIGUSKANTSLERIGA: Ajakirjanik ja e-sigaretisõber Askur Alas rääkis õiguskantsler Ülle Madisega Juku-Kalle Raidi saates Jukuraadio (oli täna õhtul Kuku Raadio eetris) mõtetutest riiklikest piirangutest, keeldudest ja käskudest, mis ületavad juba mõtleva indiviidi taluvuse piiri, eelkõige aga alatusest, et riigikassa täitmist põhjendatakse rahvatervise kaitsega, tegelikult aga ignoreeritakse autoriteetseid uuringuid ja püütakse leida raha oma parteiliste lubaduste elluviimiseks. Loomulikult sai esile tõstetud puudujääke seadusmuudatustes, mille peale õiguskantsler lubas pärast saadet kaaluda Riigikohtu poole pöördumist! JÄRELKUULATA saab siin
 
http://podcast.kuku.postimees.ee/…/13/jukuraadio-2017-04-13/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huvitavat lugemist "Suurest Tubakaärist" - http://www.theaustralian.com.au/business/wall-street-journal/big-tobaccos-boom-time-as-cigarette-revenue-soars/news-story/6677317a5209f1cc7e60f31839fa3386

 

Kuigi suitsetamine on viimasel kümnendil pidevalt olnud langustrendis, siis äridel kasumid aina tõusevad ... Aastas müüakse pea 6 triljonit sigaretti ühele miljardile suitsetajale.

 

Artikkel on kahjuks tasuline, aga täisversiooni saab lugeda siit https://docs.google.com/document/d/1uvXH1TyMrnpZhmP_yVP5qaPigfa0fldpqmzA6ZANQ9Y/edit?usp=sharing

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kas saan õigesti aru, et 2 ml mahuti/tanki piirang hakkab 20.05.17 kehtima ainult ühekordsetele veipidele, st. mahupiiranguid müüdavatele harilikele tankidele ei tule?

Paraku hakkab see kehtima kõikidele "mahutitele". Seaduse sõnastus on küll hägune ja vaieldav, kuid kogu Euroopa on seda niimoodi tõlgendanud :(

 

Sent from my SM-T805 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Registreeru või logi sisse

Postitamiseks pead olema kasutaja

Registreeri konto

Loo konto meie foorumisse. See käib kiirelt ja lihtsalt!

Vajuta siia

Logi sisse

On juba konto ? Logi sisse...

Logi sisse

×
×
  • Create New...