Jump to content
E-sigareti foorum
Fedja

Üks artikkel

Recommended Posts

Kuidas seadust tõlgendada küsid MTA-lt, nemad ju selles artiklis ütlesid, et kaupmehed kes müüvad vg-d, pg-d ja maitsestajaid võivad seadust rikkuda :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Quote

"No eks see siis sõltub konkreetsest situatsioonist ja seal tuleb mängu, kui usutavalt müüja meile oma müüki selgitab ja kas me siis usume seda. Ja kui me ei usu, siis kui hästi meie motiveerime vastupidist," ütles Nõlvak.

 

Öeldud ju, mille alusel otsustakse. :D

Täielik lollus ikka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 tundi tagasi, Spezz kirjutas:

No ega riigiametnik ometi valeta =/
(facepalm)

See artikkel jälle märkega "SISUTURUNDUS" - kas PPA-l pole mujale raha panna kui tobedatele artiklitele leheruumi osta? :shock:

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 tundi tagasi, e-kodanik kirjutas:

See artikkel jälle märkega "SISUTURUNDUS" - kas PPA-l pole mujale raha panna kui tobedatele artiklitele leheruumi osta? :shock:

Täpsustuseks - viidatud artiklis on oma saba kergitajaks ilmselt siiski MTA, mitte PPA

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
52 minutit tagasi, kivi3 kirjutas:

Täpsustuseks - viidatud artiklis on oma saba kergitajaks ilmselt siiski MTA, mitte PPA

SRY, neid käsen-poon-lasen-asutusi on meil nii palju, et enam ei tee vahet  :evil:

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 tundi tagasi, Spezz kirjutas:

Lugesin stenogrammi, jube möll, sotsminni ametnikud juhivad riiki. Sikkut läks maitsete keelustamise nimel riskile saada riigile kaela direktiivide eiramise eest tubakatrahv.

http://stenogrammid.riigikogu.ee/et/201902131400#PKP-24256

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kui kogu teema nii valus poleks, oleks isegi naljakas. Riigikogu hakkab 12-l tunnil, vahetult enne valimisi arvama, et seadusandja ei peaks olema valitsuse kummitempel.

Hääletustulemused on ka päris huvitavad - muudatusettepanekute vastu olid kohal olnud sotsid ja Urve Palo, endine sots. Hardi Volmer jäi erapooletuks - partei vastu ju minna ei saanud

Keskeltläbi pea 35 saadikut ei hääletanud (sh ka sm Ossinovski :) ) - need olid ilmselt suuremas osas märkinud ennast kohalviibijaks ja seejärel läinud tähtsamaid asju ajama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurbnaljakas on kogu see teema. Olen olnud selles süsteemis sees nüüd 5 aastat. Nägin aega kui e-sigaret tuli, oli korraks reguleerimata, siis keelati ära, sest oli väidetavalt "ravim" (debiilne ausalt öeldes), siis lubati taas ja siis pandi aktsiisi alla ja pandi muud piirangud. Võin öelda, et hetkel on kõige hullem aeg, sest isegi siis kui oli keelatud liikus vedelikku ikka ringi. Ma olen kogu lootuse kaotanud kogu selle veipi ümbritseva seadustiku osas. Kui ikka TAI, sotsiaalministeerium ja riigikogu ei suvatse süveneda teemasse ja selle asemel lekitatakse meediasse valeinformatsiooni siis ei olegi midagi loota. UK-s oli uuring, mis avastas, et 90% inimestest ei tea, et sigareti sees tervist kahjustav aine ei ole nikotiin... mida sa teed sellistega? Mind ei lohutaks ka see kui lubataks Eestis (ja kogu Euroopas) taas müügile üle 2 ml paagiga aurustajad ja eemaldataks võrdusmärk sigareti ja veipi vahel. Mina ei ole nõus riigile sentigi aktsiisi maksma, sest seda ei ole õiglane selle pealt koguda. Küsimus ei ole absoluutselt rahas, vaid põhimõttes. Kui on vaja täita riigieelarvet siis selleks on palju etemaid kohti. Ilmselt läks kogu see bürokraatia, mis aktsiisi kehtestamiseks vajalik rohkem maksma kui aktsiis mitme aasta jooksul sisse tooks. Ja reguleerimise poole pealt - miks ei ole siis aktsiisi all kartulikrõpsud ja Big Mac? Nende aktsiisistamisest võidaks riik oluliselt rohkem rahva tervise näol kui veipile järgmiste piirangute välja mõtlemisest. Mina tahan saata Eestist e-vedelikke mitte ostes sõnumi Eesti riigile, et see aktsiis peab kaduma kui tahta, et inimeste tervis paranema hakkaks. Samas on mul kohutavalt kahju Eesti e-sigaretipoodide ees, kellel on just minusuguste tõttu rasked ajad. Aga tänada võib selle eest ülalnimetatud asutusi. Paraku ma ei ole nõus oma kasutusharjumustest lähtuvalt kulutama kuus 200+ eurot vedelike peale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurbnaljakas jah ja seda veel Riigikogu esimehe suust:

Quote

Eiki Nestor 
Austatud aseesimees! Tublid Riigikogu liikmed! Tarmo, vana tutvuse poolest: nii lolli juttu ma pole ammu kuulnud siin. Ära pahanda, ei midagi isiklikku, rock'n'roll ja kõik muu sinna juurde kuuluv jääb edasi! 

Vähim, mida teha saab, on hoida sotsid võimust nii kaugele kui vähegi võimalik. Kõige hullem, et isegi võimalikul uuel teotahtelisel ministril läheks väga raskeks, sest praegu mängu dikteerivad sotsminni ametnikud jäävad edasi toimetama nagu Valgevene partisanid sakslaste tagalas.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 tund tagasi, e-kodanik kirjutas:

Vähim, mida teha saab, on hoida sotsid võimust nii kaugele kui vähegi võimalik. Kõige hullem, et isegi võimalikul uuel teotahtelisel ministril läheks väga raskeks, sest praegu mängu dikteerivad sotsminni ametnikud jäävad edasi toimetama nagu Valgevene partisanid sakslaste tagalas.

Kantsler Maris Jesse kõrvad paistavad kaugele - "Jah, proua minister!"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Riigikogus TubS arutelul toimunu võtab kokku Eesti Ekspress

https://ekspress.delfi.ee/kuum/koalitsioon-ei-toota-saadikud-haaletavad-nagu-ise-tahavad?id=85366981

Spoiler

Eelmisel neljapäeval riigikogus toimunud hääletamisel toetati ülekaalukalt tubakaseaduse muutmist, vastu sotsiaalminister Riina Sikkuti tahtmist. Viimasel hetkel üritas Sikkut probleemi klaarida ja teatas saadikutele, et kui nad ei hääleta nii, nagu tema tahab, kutsub ta eelnõu tagasi. Segadusse sattus ka riigikogu juhatus.

Lollakalt välja kukkunud finaalil on tegelikult pikem eellugu. Euroopa Liit on tubakapoliitikas liberaalsem kui Eesti. Piltlikult öeldes tahab sotsiaalministeerium asekantsler Maris Jesse juhtimisel ehitada Eestist selles küsimuses eriti konservatiivset ja eriti karmilt reguleeritud saarekest märksa rohkem lubava Euroopa sisse. Sealhulgas ka võrdluses naabrite Läti ja Soomega.

Praktikas on jäikus toonud kaasa – küll sõltuvalt tõlgendusest – kas Euroopa Liidu õiguse rikkumise Eesti poolt, Euroopa Liidu õiguse ülevõtmisega viivitamise Eesti poolt või vähemalt vaieldavaid küsimusi seoses Euroopa direktiivide tõlgendamisega. Tavaelus tõukab see taas tagant piirikaubandust ning eestlaste raha liikumist Lätisse ja Soome.

Esialgu tundus kõik okei. Detsembri keskel hakkas riigikogu sotsiaalkomisjon menetlema ministeeriumist saabunud eelnõu nr 775SE. Komisjoni esimees ­Helmen Kütt küll nurises, miks nii hilja ja et valimised on tulemas. Ministeerium näitas näpuga Euroopa Komisjoni poole – nemad viivitasid, varem ei saanud tegeleda.

Sisult oli eelnõu igav. Pidi valmima süsteem, kus elektrooniliselt märgistatakse kõik sigaretipakid, -plokid ja -kastid, et igal ajahetkel oleks võimalik tuvastada, kus mingid tubakatooted Euroopas asuvad. Brüssel nõudis, et süsteem peab tööle hakkama 20. mail 2019.

Piltlikult öeldes tahab Sotsiaalministeerium asekantsler Maris Jesse juhtimisel ehitada Eestisse tubakapoliitika küsimuses eriti konservatiivset ja eriti karmilt reguleeritud saarekest märksa rohkem lubava Euroopa sisse.

Samal ajal kui sotsiaalkomisjon arutas elektroonilise tuvastamise asja, vaagiti mõni tuba eemal riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjonis üht teist teemat: kuidas reguleerida „kuumutatavaid tubakatooteid“. Nimelt, Philip Morris on välja töötanud seadme, kus tubakas ei põle, vaid seda kuumutatakse. Ei teki suitsu, auru ega mitmeid põlemisega kaasnevaid kahjulikke aineid. Euroopa Liidus on seade lubatud, naaberriikides Soomes ja Lätis müügis, Eestis mitte.

Philip Morrise huve esindavad staar­advokaadid Ellex Raidla büroost. Kui Eesti ei luba turule toodet, mis Euroopa Liidus on lubatud, rikub Eesti seadust, võiks olla nende seisukoht. Euroopa Liidu asjade komisjonis teemat tutvustamas käinud sotsiaalministeeriumi ametnik Triinu Täht tunnistas, et ministeerium ei tahaks üldse uudseid tooteid Eestisse, aga kuna ELis on need lubatud ja Soomes-Lätis müügil, on ministeerium valmis vastu tulema. Ilmselt oli tegu paratamatu mugavuskäiguga. Isegi kui maailmavaateline seisukoht kõlab „midagi ei tohi lubada“, siis kui teised lubavad ja müüvad, oli vaja õiguslik vastuolu kuidagi lahendada.

Seaduseelnõu liikus tagasi sotsiaalkomisjoni ja igavale elektroonilise jälgimise teemale lisati kuumutatavaid tubakatooteid puudutav muudatus. Selle käiguga löödi Pandora laekasse esimene ava. Kui juba hakkad muutmist lubama, ilmuvad ukse taha järgmised tegelased, kes tahavad oma muudatusi teha.

Siinsel juhul olid nendeks riigikogu liikmed Tarmo ­Kruusimäe (Isamaa) ja Madis Milling (Reformierakond). Nad pole sotsiaalkomisjoni liikmed, aga tegid oma partei sees diili, et lähevad vahetusmeestena kohale – Kruusimäe Maire Aunaste asendajana, Milling vahetas välja Liina Kersna.

Kruusimäe ja Milling on vanad suitsumehed, kes mõni aasta tagasi läksid üle e-sigarettidele. On ennast valdkonnaga kurssi viinud, tunnevad teemat ja on aegamööda leidnud riigikogus mõttekaaslasi. Esindavad seisukohta, et e-sigare­tid on palju ohutumad ja Eesti ei tohiks neid kohelda sama karmilt kui tavasigarette. Teadus paistab liikuvat Kruusimäe-Millingu seisukohtade poole. Mitmes lääneriigis on ametiasutused võtnud ametliku seisukoha, et e-sigaretid on hulga ohutumad kui tavasigaretid. Suurbritannias rahastab riik isegi kampaaniaid, veenmaks inimesi tavasigarettide asemel e-sigarette kasutama.

Selle najal Kruusimäe ja Milling argumenteerivad. Sotsiaalkomisjonis tekkis vaidlus e-sigarettide pooldajate ja Maris Jesse vahel. Jesse ei taha e-sigarettidele soodsamaid tingimusi. Teda häirib „käeline liigutus“ – e-sigareti huultele tõstmine meenutab tavasigareti huultele tõstmist. See on unikaalne liigutus, mis normaliseerib suitsetamist. Niimoodi vaieldi. Sotsiaalministeerium ei tahaks lubada midagi uut, kuid on samas hädas ja tunnistab isegi, et tehniline innovatsioon toimub kiiremini, kui nemad reguleerida jõuavad.

Igal juhul esitasid Kruusimäe ja Milling seaduseelnõule terve portsu muudatusettepanekuid. Toetusallkirju leidsid nad mitmest fraktsioonist, nii koalitsioonist (Keskerakond) kui ka opositsioonist (Reformierakond). Komisjonis hääletati enamik ettepanekuid maha, aga napilt. Poliitiliselt hakkas olukord hapuks minema. Segadust lisas asjaolu, et kui algul ministeerium toetas kuumutatavate toodete muudatusettepanekuid, siis hiljem võttis toetuse tagasi.

möödunud nädala alguses jõudis seaduseelnõu koalitsiooninõukokku. Sotsid ja Isamaa vaidlesid omavahel, Jüri Ratas jäi umbmääraseks. Osa teadjaid ütleb, et Ratas ei kehtestanud ennast. Peaministri büroost viidatakse Ekspressile, et kui viimasel hetkel tulla välja kokku leppimata küsimusega, ei saagi lahendust loota. Laiali mindi seisukohaga, et lahendust otsitakse fraktsioonides.

Kruusimäe ja Milling on vanad suitsumehed, kes mõni aasta tagasi läksid üle e-sigarettidele. Esindavad seisukohta, et e-sigaretid on oluliselt ohutumad ja Eesti ei peaks neid kohtlema sama karmilt kui tavasigarette.

Eelmisel neljapäeval oli seadus­eelnõu riigikogu suures saalis hääletamisel. Kruusimäe ja Milling lõid uuesti letti kõik muudatusettepanekud. Sikkut tegi viimase katse ja saatis Riigikogule kirja, et kui muudatusettepanekuid toetatakse, võtab tema seaduseelnõu tagasi. Sikkuti kiri ärritas paljusid riigikogu saadikuid, ka neid, kellele e-sigarettide teema tegelikult võrdlemisi ükstapuha. Neile paistis, et minister püüab parlamentaarses riigis saadikutele ette kirjutada, kuidas need hääletama peavad. Lõpuks hääletati 16 muudatusettepanekust tervelt 15 sisse. Sellist üksmeelt pole kaua nähtud, ainult sotsid olid vastu. Mõneks minutiks tundus, et eriti jäikade tubakaeeskirjadega Eestist võib saada Läti või Soome sarnane ja vähem jäikade eeskirjadega maa.

nii aga ei läinud. Eiki ­Nestor ütleb, ja tal on õigus, et iseenesest on loogiline, et kui seaduseelnõu muudetakse esitaja soovide vastaseks, peab esitajal olema mingi võimalus protsess peatada. Riigikogus pole seda väga ammu juhtunud. Enn Eesmaa ja Eiki Nestor helistasid Jüri Ratasele, sest valitsusjuhina oleks ka tema pidanud ütlema, kas toetab oma ministri soovi eelnõu tagasi kutsuda.

Madis Milling räägib, et tal tekkis tollel hetkel huvi: kui riigikogu ei saa peaministriga kaks tundi ühendust, siis kas ka päris kriisi korral on peaminister „levist väljas“? Ratase büroojuht Tanel Kiik lükkab ühenduse saamise probleemi ümber. Kontakt saadi, küsimus oli pigem protseduurilises lahenduses. Lõpuks leiti 2001. aastast pretsedent. Ratas andis nõusoleku Nestorile ja Eesmaale suuliselt, aga Riigikogu kolmas aseesimees Kalle ­Laanet tahtis ka kirjalikku märget. Laanet saigi peaministrilt SMSi, et too toetab Sikkutit. Eelnõu lugemine katkestati.

Kahe kuu pärast peab Eesti koos teiste riikidega käivitama tubakatoodete elektroonilise jälgimise süsteemi. Nüüd on see ohus. Kui valmis ei jõuta, ähvardab Eestit rikkumismenetlus, halvemal juhul trahv. Kuumutatud tubakatoodete küsimus on endiselt lahendamata ja võimalik, et siingi rikutakse ELi õigusakte. E-sigaretid on endiselt karmimalt piiratud kui naaberriikides ja nii hakatakse veel ühes tootekategoorias soodustama piirikaubandust.

Ideoloogiline jäikus kohtub valimiseelsete meeleoludega kohtub olematu koalitsiooniga kohtub saamatu asjaajamisega.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 tundi tagasi, raigo83 kirjutas:

Järjekordne kallutatud uudis Postimehe poolt. 

Quote

"Cigarette smoking carries a much higher probability of heart attack and stroke than e-cigarettes, but that doesn't mean that vaping is safe," Vindhyal said, adding that some e-cigarettes contain nicotine and release very similar toxic compounds to tobacco smoking.

Originaal  https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190307103111.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Registreeru või logi sisse

Postitamiseks pead olema kasutaja

Registreeri konto

Loo konto meie foorumisse. See käib kiirelt ja lihtsalt!

Vajuta siia

Logi sisse

On juba konto ? Logi sisse...

Logi sisse

×
×
  • Create New...