Jump to content
E-sigareti foorum
Sign in to follow this  
old

E-vedelike märgistamine

Recommended Posts

Mis info võiks/peaks olema vedelike siltidel?

- VG/PG sisalduse vahekord

- Maitsete % vedelikus

- muud lisa ained.

- Mis veel???

 

Minul on küsimus kuidas peaks olema õige märgistada PG/VG vahekorda? St maitsed on ju ka pg põhised. Kas maitse osa peaks olema arvestatud PG vahekorra sisse või PG osa eraldi + maitsed?

 

Erinevad võimalused:

variant 1:

  • 40% PG
  • 40% VG
  • 15% Maitsed (pg)
  • 5% Vesi

+Ja siis veel eraldi pg/vg vahekord?

 

variant 2

  • 45% PG
  • 50% VG
  • 5 % vesi
  • 15% maitsed - siin siis küsimus kas 15% on ka osa pg'st?

Suht segane värk :| ... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Minul on küsimus kuidas peaks olema õige märgistada VG/PG vahekorda? St maitsed on ju ka pg põhised. Kas maitse osa peaks olema arvestatud PG vahekorra sisse või PG osa eraldi + maitsed?

 

Ma noriks natuke tähistuse üle:

Vanasti oli minumeelest see järjekord niimoodi  PG/VG  ehk siis   80/20  tähendab 80%PG ja 20%VG.

Nüüd kui järsku hakata VG/PG tähistust kasutama siis segadus majas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma noriks natuke tähistuse üle:

Vanasti oli minumeelest see järjekord niimoodi  PG/VG  ehk siis   80/20  tähendab 80%PG ja 20%VG.

Nüüd kui järsku hakata VG/PG tähistust kasutama siis segadus majas.

Keerasin ringi :D ... see on ka tegelikult üks nö. parameeter mis võiks konstantselt sama olla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

On jah segane. :) Maitsete protsendi järel võiks sulgudes PG olla või midagi taolist. Kui vedelikus on PG baasil maitseid 30%, ei ole seda ilus 100% VG mahlana turustada. Samas ei saa 30/70 ka pudelile kirjutada. 30ne sees on peale PG veel maitsestajad. Vot ei teagi, kuidas õigem oleks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no kuna maitsed on yldjuhul pg, siis võiks ikka olla eraldi

pg

vg

maitse

 

need kes seda oluliseks peavad jagavad matsu juba ise lahti

et siis pg+vg+maitse=100%? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

et siis pg+vg+maitse=100%? 

 

Jah, eeldusel et seal lisaks vett, piiritust või muud lisandit pole. Samas kõige rohkem huvi peaks pakkuma just VG sisaldus ja seda nii neile kes paksu auru soovivad kui ka neile, kelle clearo ei ole võimeline liiga paksu vedelikku aurutama ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

95% kasutajatest saavad piisava info ainult baasi PG/VG suhtest. See annab ka enam-vähem ausa pildi.

 

Alguses olin ise ka tubli ja usin ja kirjutasin eraldi lahti maitse% / PG% / VG% / H2O%.

Need numbrid tulid seal niiiiii ulmselised, et väga sitt oli silti lugeda.

 

Kuna mul peas mõned mõtted on nn vedeliku foorumist kaugemale ka tõsta, siis olen mõelnud järgmist lahendust:

Pudelil on ainult baasi PG/VG suhe ja all (loe luubiga sektsioonis) oleks maitsete % ja H2O sisaldus ka välja toodud.

 

EDIT: Tegelikult ju 100% VG vedeliku ei olegi ju olemas, sest vähemalt minuteada ei ole ühtegi maitset VG-lahuses. VG nimelt ei kanna maitseid. Kõik maitsed on H2O, alkoholi või PG lahuses.

 

EDIT2: Silt võiks välja tuua teadaolevaid allergeene, kui segajal on teada. Vähemalt seda olen ma mõelnud veel sildile täiendavalt lisada.

Kui vaadata teiste tootjate silte, siis "sisaldab maitsed, PG ja VG" neil kirjas. Isegi %-te sa ei leia kuskilt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm äkki oleks mõistlik nii:

pg/vg suhe ala 50/50 ja pg sisse arvutada ka maitse osa - siis saaks kõige paremini nö vedeliku põhjast pildi ette kasutaja.
Ehk siis see suhe on erladi välja toodud ja seda võiks olla nö. ilusaks ümmardatud.

 

Lisaks väikses kirjas:

vg x%

pg x% (ilma maitsete osata)

maitset (pg) x%

vesi vms x%

Ja see peaks kokku võrduma siis 100%

Ehk siis suurem info osa mis annab põhipildi ette ja kes täpsemalt teada tahab siis on ka see vastav info olemas.

Toidu pakenditel ka ju nii, et mingi suurem põhi info suurelt välja toodud ja muud koostisosad kirbu kirjas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Old, aga kui saladus pole, siis kas see teema läheb pigem kategooriasse hea õlleklaasi taga arutada või on sellel mingi suurem eesmärk? Walc'i mahladega on see koostis nagunii neile teada kes natukenegi tema müügiteemasse süveneda viitsib ja välismaiseid valmismahlade tootjad panevad infot nagunii oma äranägemise järgi ning kui seda infot lihtsalt ei ole, siis ei saa panna ka Eesti edasimüüjale kohustust täiendav kleeps peale kleepida.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tegelikult võttis walc väga hästi teema juba kokku. Ehk siis liialt palju infot läheb liialt keeruliseks ja iseloomustab täpselt meie riigis toimuvat. Kellelgi tuleb idee, et KÕIK peab olema letil, savi, kui keeruline või ebamugav see ka on. Ehk siis on EU ja muu maailma näidustused ja siis on meie näidustused, mis on 200% karmimad. Pmst igasuguse tähenärimise vastu siinne kommuun ju tegelikult proovib võidelda.

 

Ehk siis kokkuvõtteks: kes tahab lisainfot, küsib. 95%+ inimestele piisab täielikult pg/vg suhtest.

Pakuks, et 99-le protsendile isegi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No mina arvan, et kasutajate arvamuse põhjal võiks paika saada mis infot ja mis vormis nad soovivad pakendil näha ja kui see on enamvähem paigas siis saab seda hakata ka tootjatelt nõudma.
See kas tootja/edasimüüja selle info juba pakendile paneb on tema asi... aga kasutaja saab siis öelda, et ma tahan seda infot ka ja kui seda ei ole siis ma ostan teise tootja mahla.

Eesti keelsetest etikettidest ei pääse nagunii. Ehk siis kui kogused on piisavalt suured saab maaletooja lasta tootjal korraliku eestikeelse etiketi teha. Kui kogus piisavalt suur pole (tootja ei ole nõus eesti keelseid etikette tegema vms) siis läheb lihtsalt lisa eestikeelne etiketi kleeps peale. 

Hetkel on kõige segasem asi see pg osakaal vedelikus. Kas see on koos maitses oleva pg'ga või ilma. Ja kuna mõnes vedelikus on maitset ~30% ringis see see on juba väga oluline pg/vg suhte määraja ja paremeeter kasutaja jaoks mille alusel mahla valida.
 

Kuna e-vedelik koosneb reeglina 3-5 erinevast osast siis nende välja toomine ei tohiks olla probleem.

Mina kasutajana tahan küll teada mida ma aurustan.

Ehk siis kui selle info esitamise kohta saaks mingi konsenuse mis enamusele tundub piisav ja arusaadav siis vähemalt eesti keelsed etiketid saaks sellised, et nad on kõigile Eesti kasutajatele üheselt arusaadavad. Ehk siis kui mingid soovitavad reeglid olemas siis ei pea hakkama poe käest eraldi infot välja kakkuma, et mis seal sees siis ikka on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nikotiin on ka suht oluline, see võiks olla märgitud :)

 

Aga mina unustaks üldse need vahekorrad ära ja paneks ml tähiseks, ehk, et koostises on toodud 50ml VG, 30ml PG, 5ml vesi ja siis ülejäänud crap, kui maitsed sisaldavad PG-d või vett, siis need võiksid olla juba nende esimeste sees, aga selleks peab teadma maitsete koostist.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nikotiin on ka suht oluline, see võiks olla märgitud :)

Umm see on ka jah hea mõte (Y).

Aga siin ka mõned märgivad medium/hig/low mõned mg'des ja mõned %'es. Kasutaja jaoks oleks lihtsam kui süsteem oleks ühtsem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kui asja teistpidi vaadata, siis lõpuks taandub vedeliku valimine ikka subjektiivsele meeldib/ei meeldi kriteeriumile. Ehk olgu see silt kuitahes detailne, tundmatut vedelikku ostad ikka alguses pisikese koguse ja proovid kuidas meeldib. Selles mõttes on walci point õige, et PG/VG suhe annab kõige rohkem infot, kas üldse tasub seda mahla proovida. Kui enda pealt vaatan, siis näiteks see kas vedelikule on pisut vett/alkoholi lisatud või mitte vedeliku valikul olulist rolli ei mängi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

old. Ma katsetasin isegi seda "täpset" sildistamist. Kui sa nüüd võtad 10% maitset (teeme katse lihtsate arvudega). Sellele segad juurde (9ml) 1,2%-st 50/50 suhtega baasi, mis sisaldab 10% vett, siis saad sa lõpptulemuseks toote, mille sildil oleks kirjas järgmine (kokku siis 9,9ml, mida võiks ümardada 10ml peale):

55PG/36VG/9H2O, maitse konsentratsioon 10% ja nikotiin 1,1% või 11mg.

Ja kuna vett loetakse miskipärast alati pigem VG-koostisosaks, siis peaks vee baasil maitsete vee osakaalu lugema üldvee juurde, mida sa ei oska isegi hinnata. Mul water-based maitseid ikka jagub, kuigi suur enamus on PG-baasil.

Samuti ei tea sa ju, et kui suur osa maitsetest on PG ja kui suur tegelik maitsestaja.

 

Ehk ma jään oma liistude juurde - liiga palju informatsiooni ei ole hea.

Kodulehel ofc. Sinna võid sa keemialabori kasvõi püsti panna, aga pudelil on kõige tähtsam müügi hetkel PG/VG ratio baasis.  Ülejäänud ajab asja lihtsalt segaseks ja raskesti loetavaks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pg/vg suhe peaks loomulikult olema suuremalt + niko sisaldus.

Aga kui nüüd analoogia võtta toidupakendite pealt siis seal on suht haigete %'ga väikses kirjas koostisosad välja toodud. Ma pigem ise kaldun arvama, et vedelikke etikettidel võiks toiduainete etiketid aluseks võtta. Seda infot 95% never ei loeta aga kui ma valesti pole aru saanud siis see info on kohustuslik. Ma ei näe selle kohapeal erinevust väga evedlike ja toiduainete vahel.

Kõige suurem probleem ongi, et maitsete koostist ei tea ja seda maitsete tootjad ei avalda. Aga enamus peaks ju avaldama mis põhised maitsed on ja selle põhjal ju mingi info saab kätte.

Ma olen suht kindel, et etikettidele mingid reeglid tulevad... aga pigem oleks mõtekas need kasutajate soovide järgi ennem enamvähem paika saada kui oodata kuni mingid "targad" riigi ametnikud seda ise hakkavad pastakast välja imema.

Nagu foorumist näha kasutajatel huvi selle info vastu on olemas. Uus mahl tuleb siis ikka puuritakse sügavale kui infot pole kohe. Ehk siis see väide, et kedagi ei huvita väga ei päde. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Old, võta mõni kodumaine õlu. Pole seal täpse koostise kohta suurt midagi kirjas kuigi olen peaaegu kindel, et tootmise iseärasuste tõttu sisaldab see väikeses koguses n+1 ainet ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

pg/vg suhe peaks loomulikult olema suuremalt + niko sisaldus.

Aga kui nüüd analoogia võtta toidupakendite pealt siis seal on suht haigete %'ga väikses kirjas koostisosad välja toodud. Ma pigem ise kaldun arvama, et vedelikke etikettidel võiks toiduainete etiketid aluseks võtta. Seda infot 95% never ei loeta aga kui ma valesti pole aru saanud siis see info on kohustuslik. Ma ei näe selle kohapeal erinevust väga evedlike ja toiduainete vahel.

 

Kõige suurem probleem ongi, et maitsete koostist ei tea ja seda maitsete tootjad ei avalda. Aga enamus peaks ju avaldama mis põhised maitsed on ja selle põhjal ju mingi info saab kätte.

 

Ma olen suht kindel, et etikettidele mingid reeglid tulevad... aga pigem oleks mõtekas need kasutajate soovide järgi ennem enamvähem paika saada kui oodata kuni mingid "targad" riigi ametnikud seda ise hakkavad pastakast välja imema.

 

Nagu foorumist näha kasutajatel huvi selle info vastu on olemas. Uus mahl tuleb siis ikka puuritakse sügavale kui infot pole kohe. Ehk siis see väide, et kedagi ei huvita väga ei päde. 

Ideaalis võiks olla nagu ravimitel - tõmbad pealt sildi lahti ja kahel lehel kõik detailideni lahti kirjutatud, mida sisaldab, kuidas manustada ja mismoodi mõjub.

Reaalsuses on PG/VG suhte ja nik taseme näitamine täitsa adekvaatne info ostjale.

Kes soovib täpselt teada, see pöördub tootja kodulehele vms.

 

Kuna nagunii pistetakse suitsuga ühte potti, siis peale suure tapva luukeremärgi sa seal pudelil nagunii ei hakka nägema :P

Minuteada tubakatootjad ka ei märgi sildile kuskile loetlematu arvu erinevaid keemilisi ühendeid, mida inimene saab manustades. Enamiku inimesi see ei torgi ka. Nende jaoks peamine on nik-tase suitsus ja eelistuse järgi brand.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Walc, et sa paneks siis baaside suhte ... mis ei kajasta maitses oleva pg osa. 

Ja maitse osa siis %des lihtsalt? Või seda ka mitte?

Ja vee osa ka mitte?

Viitsid pane üks näide kus kõik INFO mis sa arvad, et on vajalik kirjas on ja selgitus ka mida iga number siis näitama peaks.

Võta bobas näiteks aluseks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Walc, et sa paneks siis baaside suhte ... mis ei kajasta maitses oleva pg osa. 

Ja maitse osa siis %des lihtsalt? Või seda ka mitte?

Ja vee osa ka mitte?

 

Viitsid pane üks näide kus kõik INFO mis sa arvad, et on vajalik kirjas on ja selgitus ka mida iga number siis näitama peaks.

Võta bobas näiteks aluseks.

Omaarust tegin arusaadavalt. Selgitan.

 

0,9%! Bobas Bounty kloon v2 15PG/85VG baasil, maitseid kokku 13,5%. Sisaldab Banana Nut Bread, Graham Cracker, tubakat, jms. (kokku 7 maitset)

 

0,9% = nik tase lõpptootes. Nikotiini lisan alati VG arvelt ehk mida suurem on nik tase vedelikus, seda vähem läheb VG/H2O segu ja vastupidi.

15PG/85VG = maitsetele lisanduv baas. Tegelikult sisaldab 85VG seas ka ca 6-8% vett. Vee osakaal lõpptootes oleneb antud näite puhul peamiselt maitse kogusest - bobases 13,5% ehk vett (ilma maitseteta) on seal täpselt (eeldusel, et segatavad tooted vastavad nõuetele) 7%.

Toodud välja ka peamised maitsed (natukene tuleb segude saladust ka hoida).

 

Kui ma kirjutaks igale retseptidel ta täpse õige koostise, siis ma oleks varsti peast hall, sest lõpptoote PG/VG suhe oleneb minu puhul maitse %-st.

Bobase täisväärtuslik lõpptoote silt võiks olla järgmine: 25PG/68VG/7H2O 0,9% nik (maitseid vedelikus kokku 13,5%)

Mina teen - 15/85 0,9% ja foorumist leiab maitsete osakaalu ning peamised maitsed, mis vedelikus.

 

 

Miks nii - lihtne.

Olenevalt maitse %-st, mis varieerub 10st kuni 25%-ni, siis lõpptoote PG/VG/H2O numbreid peaksin ma igakord üle kontrollima ja eksida on lihtsam. Samas, kui võtta mu retseptide valikust stamp baasi suhted 15/85, 30/70 või 60/40 (Koola näiteks viimane) on eksida raskem.

Miks ma ei pane siis õiget suhet - retsepte on nii palju ja ma ise võin automaatselt teha eksimuse sildis. Baasi suhet on lihtsam meelde jätta, sest see väga mul ei muutu erinevate retseptide juures.

 

Näiteks 10% retsepti puhul tuleks lõpptoode 22,7PG/70VG/7,3H2O ja 25% maitsega retsepti puhul 32PG/61,6VG/6,4H2O.

Kumb annab sulle paremini infot edasi - kas lõputult varieeruv PG/VG/H2O suhe või konstantne baas ja maitsete % vedelikus.

 

Baaside suhe annab enam-vähem aimdu, et kas tegemist on VG rohke, 50/50 või PG-rohke vedelikuga.

 

Kes tellib eraldi 50/50 suhtega retsepti, see ka saab täpselt 50/50 suhtega vedeliku. Siis lisan maitsetele täpselt õige koguse PG-d, et saaks 50/50 vedeliku.

 

Lihtsalt maitsetega on lihtsam, sest nad lähevad konstantse baasiga alati ja mul baas tehtud "õige", et kui lisan vastava margi maitseid, siis lõpptoode üldjuhul (see kõige minevam) 25/75 suhtel.

Tüütud ja rasked maitsed on need, mis VG-s hästi ei lahustu. Need ma teen alati from 0 to valmis ehk arvutan õige koguse PG-d, VG-d ja lisan vastava koguse VG-baasil nikotiini.

 

In short - palju käsitööd ja exceli skill on suht-koht põhjas juba =D

 

EDIT: Ma enam väga ei arvuta neid, enamus on juba pähe kulunud :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Märgistus peab vastama nõuetele:

 

European Union. Regulation (EC) N0 1227/2008 of the European Parliament and of the Council of 16 december 2008 on classification, labelling and packaging of substances and mixtures, amending and repealing Directives 67/548/EEC and 1999/45/EC, and amending Regulation (EC) N0 1907/2006 (CLP).
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:353:0001:1355:en:PDF (accessed 5 Oct 2012).

 

Ainult 1355 lehekülge lugemist :D 
 

.. ja vedelik ise aga standarditele:
DAB = (Deutsches Arzneibuch)
USP / EP = United States Pharmacopeia / European Pharmacopeia
Ph.EUR 6. = Pharmacopeia European (Europäisches Arzneibuch)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aga ostjana vähemalt minu jaoks on tähtis, et kas vedelik on rohkem VG-rohke, enam-vähem 50/50 suhtega või pigem PG-rohke.

Sa küsisid minu retsepti silti. Sinna ma kannan baasi suhte ilma veeta, sest olgugi,et minu jaoks on väga tähtis vee osakaal lõpptootes, siis ostjat see väga ei huvita. Vähemalt minu käest ei ole keegi küsinud, et palju vett on tootes.  Või et kas maitse oli vee, alkoholi või PG-baasil...

Tavamaitsetel ma eelistan lõpptoote konkreetset PG/VG suhet (seal ma ei kajasta baasi suhet siis). Kuna e-vedeliku turgu ka solgitakse parajalt (olen näinud baase, kus vee osakaal on "meeldivalt" 15% või enamgi), siis vee osakaal võiks olla saadaval kuskilt kaudu. Näiteks kodulehel toote all vms.

Eks see natukene müüja ausus ka, et millega ta tegutseb.

 

 

Ja päeva lõpuks loeb tarbija harjumus. Ühele ema, teisele tütar.

 

 

Ma isegi julgen arvata, et kui ma teeks nalja viluks kellegile 15/85 baasi asemel 25/75, siis aru ta ei saaks. Siit tuleb nn müüja eetika, et sa pakud siiski seda, mida sa pakud. Mitte rheedbook saapaid originaali pähe vms.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Registreeru või logi sisse

Postitamiseks pead olema kasutaja

Registreeri konto

Loo konto meie foorumisse. See käib kiirelt ja lihtsalt!

Vajuta siia

Logi sisse

On juba konto ? Logi sisse...

Logi sisse
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...