Jump to content
E-sigareti foorum
Sign in to follow this  
Buddha

Mõtted / Mure e-cig keelustamisest 2017 (olen hiline selle info omandamisega)

Recommended Posts

Tere :) ma ei teadnud kuhu seda täpsemalt postitada, panin siis vaba-teema alla. Tahtsin nii väga midagi lihtsalt kirjutada / natuke muresi ja pinget vabastada kirjutamise käigus. Ja ühegi kodusega rääkida/arutada sellel teemal ei ole võimalik, kodus ikka ajatakse vana jura "e-suits on kahjulikum.." I can't even xD.

 

 

Uurisin siis youtubes e-cig asjade kohta mis mind huvitasid, clearod, modid, vedelikud jne. vaatasin kasutaja GrimmGreen (kes on mulle üks lemmikumaid vape-youtubereid :)) videot ja hakkasin taipama et veipimine on ohus mingil määral. Lisaks tema videole, leidsin veel paar videot kus toodi see teema ülesse näiteks clearo-review'd tehes, et muidugi sellist infot edasi anda kõikjale.

 

Natuke hiljem jõudsin avastusele, et siis on selline asi nagu FDA (Food and Drug Administration) olemas.

 

Ilmselt teile veteran-veiperitele on need juba vanad uudised, näiteks e-liit.ee informeerib sellelaadse teemaga spot-on. Aga mina, vähem kogenud e-cig kasutaja kes alles nüüd otsustas hakata korralikumalt veipima - ei ole sellise asjaga üldse kursis (kuid proovin ennast kurssi viia).

 

Mure on muidugi selles, et Eestis piiratakse seda vabadust teha mida me teha tahame 2017 aastal (veipida muidugi). Ja kõik see käib läbi poliitika MEH x) mulle ei ole kunagi poliitika istunud, mulle ei meeldi seda telekast vaadata või raadiost kuulata (hey, ignorance is bliss selle koha pealt), poiitiline informatsioon minule isiklikult on väga kurnav, selle pärast ma ei seo ennast selliste muredega tavaliselt. Ei ole ennast väga lihtne ühe pauguga kurssi viia, seadused ja taoline tekst on väga pikk ja keeruliselt sõnastatud (kuid ma püüan ja tahan aru saada kogu teemast). 

 

 

-----------------------------------------------

 

All on minu arusaamad, info põhjal mille ma endasse olen imanud viimastel päevadel. Kui palju sellest tõsi on, ma ei oska öelda - kuid need on asjad mida ma usun hetkel. Muidugi ma tahaks teada saada mis sellest infost on ja ei ole õige.

 

1. E-suitsud otseselt kahjustavad tubaka suitsude äri, suitsipakkide müük väheneb.

1.1 Tubaka suitsude ärile see ei meeldi, raha tuleb sisse vähem. E-suitsuga saab kauem läbi ka ja on kordades odavam tarbida baas vedelikke, mis välistab seda et me ostaks poest suitsu.

1.2 Tubaka suitsu äri, tahab võtta üle e-cig äri ja ainult lubada sellised "ciga-like" cräppid e-suitsud (ükskord proovisin, mõtetus). 

 

2. Inimesed haigestuvad vähem tubaka suitsudega seotud haigustesse e-suitsu tehes, vähk ja mis iganes teised haigused. See ei meeldi sellistele äridele kes toodavad nikotiini plaastreid / nätse jpm. --ehk rohkem selline "meditsiiniline äri?" kuna selised ärid / tooted kajastavad ennast kui vastumürki otseselt tubaka suitsudele, neil on seadused ja õigused, nad kuuluvad ravimite alla. Kuigi e-suitsud, ei kuulu ravimite alla, vaid "tubaka toote alla" ja tegelikuses pole e-suitsul mingit pistmist tubakaga üldse.

 

2.1 Veipijatel ei ole vajadust selliste eba-tõhusate toodete järele, me ei osta nico-patche et loobuda suitsetamisest, vaid veipime kergelt läbi sõltuvuse ja naudime seda. Jällegi veipimine kahjustab konkreetselt "meditsiinilist" äri, kuna sõltuvuse seljatamiseks ei lähe me läbi nende toodete.

 

3. Veipimine on nii tõhus ja tohutult vähem ohtlik kui suitsetamine - see on tõde mida paljud uuemad uuringid on tõestanud, mitmeid kordi ja korduvalt tõestatakse edasi -- Seda proovitakse varjata anti-reklaamidega ja vale infot levitades. Justkui info-sõda on käimas siin kohas x) et õigustada/julgustada tubaka suitsetamist kuna see on ohus.

 

----------------------------------------------------------

 

 

Kuulsin siis, et hetkel on ülemineku aeg siin Eestis veel. Jõustub selline jura 17 Mai, 2017. Siis vist tekib raskusi huvitavate modide soetamisel? Clearod võivad olla 2ml max. E-vedelikku võib müüa 10ml pudelis ainult, ja hetkel on mul kõrval Liqua pudelike (Maximast ostetud suitsu letist) mis on 10ml mida ainult kasutan ajutiselt / see on naeruväärne maht :D.

 

Paar küsimust

1. Kas me tohime tellida välismaalt läbi e-poodide võimasaid mod'e, suuremaid kui 2ml clearosi, isegi 1 liiter (või rohkem) vedelikku endale postiga koju? Peale seda kui selline seadus peaks jõustuma aastal 2017. 17 mai.

 

2. Või, kas see seadus ainult keelustab müümise Eestis? Ja me ikka võime tellida koju? Meh :( ei saa pihta nagu 100%.

 

3. Kas selline keelustus on üle-maailmne, või ainult teatud riikides? Kas on ka riike kus veipimine praeguste tavadega keelustatud ei ole ka aastal 2017?

 

4. Kas meie tavainimesed saame kuidagi aidata selle jura vastu võitlemiseks x)? Nagu ma näen et seda Youtubes tehakse, olgu selleks isegi internetis häälte kogumine või mis iganes kas võu lingi klikkimne, ka kõige väiksem asi mida saaks teha? Jällegi ei tea ma sellest väga, aga kui on midagi mida me kõik teha saaks siis minu arust peaks sellist asja rohkem promoma enne kui on liiga hilja :).

 

5. Kuulsin et vaping võib edasi jätkata underground, mida see tähendaks tavalisetele e-cig kasutajatele? Näiteks algajale nagu mina, kas peaks seda stuffi ajama taga nagu mingit keelatud kanepit xD? Teatud kohtadest saab osta e-vedelikku, varusi jne. naeruväärne mõeldagi selle peale. Kuid kas see oleks tõsi, või siiski mitte?

 

6. Kas liigseks muretsemiseks on tegelikult põhjust, et saaks veipida nii nagu inimesed saavad seda teha praegu?

 

7. Kas keegi tuleb meile koju konfiskeerima mode, clearosi ja e-vedeliku varusi xD? Aastal 2017. Kas me üldse tohime omada neid seadmeid / varusi enda kodudes?

 

8. Kui politsei näeks mind väljas aurutamas suure box modiga, kas võetakse see mult käest ära ja tehakse trahvi ka? x))

Share this post


Link to post
Share on other sites

huh .... :D.

 

Vapimine on ohus, ja selle kadumise/piiramise nimel tehakse maailmas väga tugevat lobitööd. Aga ega meie ka käed püksis ei istu ja teeme kõik endast oleneva, et vapimine jääks ja saaks suitsetajate seas populaarsemaks. USA's on jah hetkel asjad hullud. EU's käkiti ka ära aga EU reeglitega annab kohaneda ja vapimine läheb edasi. Loodame, et EU rohkem kruvi peale ei keera. Viimaste raportite najal on neil seda ka märksa raskem teha.

Jah maailmas on riike kus vapimine on täiesti keelatud tegevus. Dubai vist oli üks mis kohe meelde tuli.

Esimesed 1-3 punkti on üldjoontes tõesed.

Mujalt tellimine... 
Seadus ei keela tellida. Küsimus on kas kohale jõuab.  Eesti seadus keelab teiste riikide poodidel Eestisse turustada. EU siseselt tõenäoliselt see ka toimima hakkab, ehk siis iga riik kontrollib, et tema poed ei müü riikidesse kuhu ei tohi turustada. Mina isiklikult arvan, et raua kohalejõudmist väga piirama ei suudeta hakata. Põhjuseks see, et vajadusel kirjutab hiinlane paki peale mis iganes, saadab jupid erinevates pakkides .... või leitakse mis iganes lahendus.

E-vedelikud tõenäoliselt hakkavad kinni jääma. Neid on lihtsalt palju kergem tuvastada ja vaidluse kohti väga pole. Aga neid saab Eestist osta vabalt ja legaalselt, ehk siis probleemi pole.

Mis baasidega saab on küsimärk. E-vedelik on defineerimata. Seega mina arvan, et baaside müük jätkub. Mingi hetk saab sellest probleem ja siis kas on mingi kohtu teema, muudetakse seadust vms. 99% aga juhtub baasidega see, et nikotiiiniga baasid kolivad 10ml pudelitesse ja on maksimaalse kangusega 20mg/ml. 0 baaside osas mina hetkel muutust ei näe. Põhjuseks see, et seaduses on kirjas nikotiini sisaldav vedelik ja kui baasis on nikotiin sees siis on see, e-vedelik.
Ehk siis need kes ise segavad ja lahjat e-vedelikku tarbivad nendel ka väga probleeme ei teki.

Maks 2ml clearo on ka huvitav ja ahistav teema. EU keelas suuremad ära. Eesti seadus sai aga nii ümber tõlgitud, et 2ml maks suurus kehtib ainult ühekordsetele. Kas Eesti firmadel õnnestub selle sõnastuse tõttu ka suuremad clearod Eesti turule jätta .... seda näitab jälle aeg. Samas ka 2ml paagi suurus ei tapa veipimist vaid teeb seda natuke ebamugavamaks. 

Suuremate clearode kasutamist ei keela keegi ja ma ei näe ka, et selline keeld kuskilt tekkimas oleks. Nende kättesaadavus aga kindlasti raskeneb.

e-liiduga saab liituda ja seal kaas lüüa... võib ka lihtsalt rahaliselt toetada. Tegemisi ja toimetusi mida teha vaja jagub.
Eriti oodatud oleks inimesed kes omavad PR kogemust ja kontakte. 

Kui liit kustub üles mingit tegevust tegema siis on ka väga oluline, et kasutajad ei arvaks, et mina üksi ei määra midagi. Iga kasutaja kes toetab ja on aktiivne muudab tegelikult palju.
Eestis hetkel liigseks muretsemiseks ei ole põhjust aga meid ootab ees võitlus aktsiisiga ja kaugmüügi keelu planeerimisega.

Ise saab ka rohjuure(kodusel) tasandil kasulikku tööd teha. Tuleb endale pms paari probleemi (formaldehüüdid ja diatsüül) olemus selgeks teha ja siis seda rahulikult faktide najal selgitada inimestele. Meie jaoks on väga oluline, et me suudaks mitte vapijate arvamust muuta ja tegelikult ei ole see ka väga keeruline, sest faktid toetavad meid.

Veipimine on kahjude vähendamine, sest see on vähemalt 95% vähem kahjulik kui tavaline tubakas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esimese punkti kohta kommenteeriks, et see pole mitte ainult tubakafirmadel pinnuks silmas. Piiramise ja ülereguleerimise taga on suures osas ka see, et inimeste tervis on riigi jaoks viiendajärguline probleem kui on oht, et riigieelarvesse aktsiisi näol vähem raha hakkab tulema. See on nagu lumepallieffekt - võiks ju üritada seda auku tavatubakale aktsiisi juurdekeevitamisega täita, AGA seda rohkem suitsetajaid kas loobuvad üldse või hakkavad veipima. Samas veipimisega seonuduvale pole keegi väga töötavad maksustamise mudelit suutnud teha kuna on mitu keerulist küsimust:

1. mida maksustada(nikotiin, maitse, baas, raud jne.)

2. kuidas maksustada(kanguse järgi? lüüa kõike ühe puuga? jne.)

3. kuidas seda maksu põhjendada kui tegemist on oluliselt ohutuma alternatiiviga tavatubakale.

4. kuidas maksudest kõrvalehiilimist vältida. Erinevalt salaviinast ja salasuitsust on mahud pisikesed. Näiteks liiter 36mg/ml baasi oleks keskmise veipija jaoks mitme aasta varu. Samas piiril lauskontrolli rakendamine pole reaalne ja ei saa õpetada ka koeri seda tuvastama kuna need koerad erutuks kõige peale, mida suitsetaja katsunud on ;) Seega Hiinalne paneb sulle pudelisse nikotiiniga baasi, kirjutab peale lambiõli ja ongi kombes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

16.06.2016 on president Tubakaseaduse muudatused välja kuulutanud. Riigi Teatajas neid tänase päeva seisuga veel avaldatud pole, aga see on ilmselt päevade küsimus. Üks kohe kehtima hakkav muudatus on see, et keelatakse piiriülene kaugmüük. Formaalselt tähendab see seda, et interneti kaudu ei tohiks keegi enam ecig asju Estisse jaemüügi korras müüa, ka hiinlased :)

Old kirjeldas eespool asjade reaaleisu. Elu läheb keerulisemaks, aga see pole veel lõpp... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teises minu teemas võeti hoolikalt sõna sellest, kuidas toll võib avastamisel asjad konfiskeerida. 

Isegi kui oled tellinud midagi siis miks sa ei võinud varem oma suud lahti teha? 

 

Kui kehvasti läheb, siis võibki toll tagasi saata, seal teemas ei öeldud midagi valesti. Aga võib ka mitte märgata/mitte aru saada ja saad kauba kätte. Täna ja praegu toll veibikolale suuremat nõiajahti ei pea ehk suhteliselt tõenäoline, et riistavara tuleb läbi. Aga ei või iial teada, mis homme saab, seega eks igaüks otsustab kas tahab riskida või mitte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oeh... hommne päev on pime öö .... RAH min juba teeb ettepankeuid, et ka tellimine oleks karistatav.

 

 

Nad on tõesti ära pööranud 

 

 

14. Teeme ettepaneku kaaluda e-sigarettides kasutatavate vedelike maitsestamise keelamist.

 
Lugupidamisega
Sven Sester
Rahandusminister

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nad on tõesti ära pööranud 

Siirupi ja baasi kokkusegamine muutub kuriteoks?? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kas rah.ministeeriumi idee on et üldse ei tohiks maitsestatud e vedelikke müügil olla ? Kõik vedelikud mida müüakse on neutraalse maitsega (st. ilma maitseta? )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kas rah.ministeeriumi idee on et üldse ei tohiks maitsestatud e vedelikke müügil olla ? Kõik vedelikud mida müüakse on neutraalse maitsega (st. ilma maitseta? )

Jah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuli siis selline mail 

Informeerime Teid sellest, et alates 08.07.2016 muutus Eesti Vabariigis Tubakaseadus, ning jõustus Tubakaseaduse §-i 22. Keelud tubakatoote ja tubakatootega seonduva toote jaemüügil punkt 2, mis keelab muuhulgas e-sigaretitoodete piiriülest kaugmüüki.
Tubakaseadusega e-sigaretitoodete käitlemise kohta kehtestatud erinõuete rikkumise eest karistatakse rahatrahviga kuni 3200 eurot.

Teisisõnu on keelatud tellida Eestisse e-sigaretitooteid välismaalt. Informeerime Teid, et mõlemad Elgery Group OÜ-le kuuluvad e-sigaretitooteid müüvad interneti kauplused E-SIGARET.EE ja SKYsmoke.eu kuuluvad Eesti ettevõttele ning sealt e-sigaretitoodete tellimine on lubatud.

Samuti saate tutvuda suurima e-sigaretitoodete valikuga ja soetada kvaliteetsemaid e-sigarette ja e-vedelikke E-SIGARETIPOOD esindustest.  

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuli siis selline mail 

Informeerime Teid sellest, et alates 08.07.2016 muutus Eesti Vabariigis Tubakaseadus, ning jõustus Tubakaseaduse §-i 22. Keelud tubakatoote ja tubakatootega seonduva toote jaemüügil punkt 2, mis keelab muuhulgas e-sigaretitoodete piiriülest kaugmüüki.

Tubakaseadusega e-sigaretitoodete käitlemise kohta kehtestatud erinõuete rikkumise eest karistatakse rahatrahviga kuni 3200 eurot.

Teisisõnu on keelatud tellida Eestisse e-sigaretitooteid välismaalt. Informeerime Teid, et mõlemad Elgery Group OÜ-le kuuluvad e-sigaretitooteid müüvad interneti kauplused E-SIGARET.EE ja SKYsmoke.eu kuuluvad Eesti ettevõttele ning sealt e-sigaretitoodete tellimine on lubatud.

 

Samuti saate tutvuda suurima e-sigaretitoodete valikuga ja soetada kvaliteetsemaid e-sigarette ja e-vedelikke E-SIGARETIPOOD esindustest.  

 

Ehk siis ühesõnaga, olete teretulnud ostma egopulki 59€-ga meie kauplustest :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kas mulle tundub õigesti et selle piiriülese kaugmüügi keelu taga ongi suuresti Sky....e ?

Päris nii see vast ikka ei oleks keeraksid endalegi sellega ju kui vaadata suurt pilti. Lihtsalt selline huvitav reklaam endale selle teemaga mis toimub.

 

PS: Välismaalt saab veel väga edukalt tellida e-suitse ei ole veel kuulnud et oleks probleeme olnud.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei tundu.

 

Ok, võibolla olen ma pisut paranoiline selles suhtes, otsin vandenõud sealt kus seda pole.

 

Lihtsalt meie valitsus vist tahab rakendada kõige äärmuslikumat varianti. 

Kas kuskil EL-s veel samaväärsed keelud on/tulevad ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuli siis selline mail 

Informeerime Teid sellest, et alates 08.07.2016 muutus Eesti Vabariigis Tubakaseadus, ning jõustus Tubakaseaduse §-i 22. Keelud tubakatoote ja tubakatootega seonduva toote jaemüügil punkt 2, mis keelab muuhulgas e-sigaretitoodete piiriülest kaugmüüki.

Tubakaseadusega e-sigaretitoodete käitlemise kohta kehtestatud erinõuete rikkumise eest karistatakse rahatrahviga kuni 3200 eurot.

Teisisõnu on keelatud tellida Eestisse e-sigaretitooteid välismaalt. Informeerime Teid, et mõlemad Elgery Group OÜ-le kuuluvad e-sigaretitooteid müüvad interneti kauplused E-SIGARET.EE ja SKYsmoke.eu kuuluvad Eesti ettevõttele ning sealt e-sigaretitoodete tellimine on lubatud.

 

Samuti saate tutvuda suurima e-sigaretitoodete valikuga ja soetada kvaliteetsemaid e-sigarette ja e-vedelikke E-SIGARETIPOOD esindustest.  

See info ei ole õige.

Välismaa poodidel on keelatud müüa Eestisse. Tellimine tarbijal ei ole keelatud. Ehk siis vastutus on poodide mitte tarbija peal.

Tarbijal on oht kaubast ilma jääda kui toll keelatud kauba tuvastab.

RAM on aga teinud juba ettepaneku, et ka tarbijale tuleks vastutus.

 

Trahvi teema on seotud firmadega kes rikuvad käitlemise reegleid. Eraisikul tekivad probleemid siis kui on kaubanduslikud kogused ja ärilisel eesmärgil.

 

Ok, võibolla olen ma pisut paranoiline selles suhtes, otsin vandenõud sealt kus seda pole.

 

Lihtsalt meie valitsus vist tahab rakendada kõige äärmuslikumat varianti. 

Kas kuskil EL-s veel samaväärsed keelud on/tulevad ?

Ma võin 99.9999999% väita, et ühegi poe poolset vandenõu teooriat ei ole mõtet kahtlustada.

 

Need e-sigareti poed kelle kodulehelt leiab e-liidu märgi, need firmad panustavad tugevalt sellesse, et Eestis asjad oleks normaalsed. Minu isiklik soovitus on tarbijatele eelistada poode kelle lehel on liidu märk... läbi selle toetate ka MTÜ tegevust. Tulemuse saamine ei ole aga lithne, kuna e-sigaret tallub tugevalt riigi maksude, tubakatööstuse ja ravimitööstuse varvastel.

 

Lisaks on  meedias loodud pilt katastoofiliselt vildakas.

 

Riik on hetkel veel suht pime ja kurt... UK's toimuv neid väga ei huvita ja sellest nad aru pole saanud, et e-sigaret on sama sugune kahjude vähendamise vahend nagu näiteks kandoomid ja turvavööd.

 

Jah umbes pooled EU riigid on piiriülese kaugmüügi ära keelanud.

Ainuke koht kus e-sigareti maailmas hetkel päike paistab on Inglismaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajuvabadustega tegelevad vist peamiselt USA ja EU. Kui asjad väga üle võlli keeratakse, eks siis hakkavad vedelikud salakaubana venemaalt tulema nagu praegu salasigaretid ja salaviin. Ja vedelikega on tunduvalt lihtsam kui sigarettide või alkoga, salaja üle piiri on vaja smuugeldada ainult nikotiin, muud komponendid saab muu nime all legaalselt riiki tuua. Aga võibolla riik seda tahabki, et keegi jumal teab kus ja kuidas kokku segatud asjast mürgituse saaks ja siis on hea öelda, et me ju ütlesime et e on paha .....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otseselt ei keeragi. Kaudselt tegelikult keeravad, kui kasutajaid juurde tekib, siis pikemas perspektiivis läheks neil ka paremini hoolimata sellest et mõni tellib ka välismaalt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No mina tellisin eelmine kuu lõpu poole nii coilid kui e-sigareti ja nüüd ootan kas jõuavad ka kohale v mitte. eestisse on jõudnud aga siiani pole need minuni jõudnud. coilid on nädal juba eestis ja e-sigaret jõudis täna. eks näha ole kas saan kätte v mitte. ma nägin seda kirja nii hilja mis mailile oli saadetud. oleks varem näind poleks tellinudki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Registreeru või logi sisse

Postitamiseks pead olema kasutaja

Registreeri konto

Loo konto meie foorumisse. See käib kiirelt ja lihtsalt!

Vajuta siia

Logi sisse

On juba konto ? Logi sisse...

Logi sisse
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...