Jump to content
E-sigareti foorum

Reval

Tavakasutaja
  • Postitusi

    16
  • Liitus

  • Viimati külastas

  • Tagasiside

    0%

Posts posted by Reval


  1. Lugesin täna Postimeest ja suu jäi lahti... Ühe tädiga olen varem isegi sel teemal rääkinud, aga tema vist pole selle kirjatükiga seotud.

    Igatahes soovitaksin teha nii: Spezz kui liidu juht võiks helistada Tarbija24 toimetusse ja uurida välja, kes selle kirjatüki kokku pani. Siis võiks tollele inimesele helistada ja selgitada artikli ilmseid puudusi (pmst on alust isegi Pressinõukokku vms kaebuse esitamiseks). Ja siis võiks küsida, kas Postimees on nõus eraldama ajalehes ruumi liidu poolt kirjutatava selgitava artikli jaoks, milles natuke lahatakse seda jama teaduslikumalt.


  2. Mu meelest on kaks varianti: vaadati, kui palju jäi tavasuitsu pealt kasu saamata (äkki oli see 3 miljonit), pandi natuke juurde ja oligi olemas. Või võeti Portugal ja Itaalia eeskujuks, tehti saadaolevate andmetega paar arvutust ja leiti, et optimaalne arv on 5 miljonit. 

    Signaal, mis sellest seisukohast johtub, on aga väga võimas. See näitab, et kütuseaktsiisi suhtes on täiesti olemas poliitiline tahe midagi ette võtta ja otsitakse reaalselt alternatiive. Kui sellise tasemega mehed niisugust asja räägivad, on mureks väga palju põhjust. 


  3. Olgem realistid - 6eur puddli peale Skysmoke alla ei neela. Ega nad heategevusüritus ei ole....

    Lihtsalt vahed võivad väheneda ehk vaese e-poe 10ml hind tõuseb 10eur peale ja skysmoke müüb igalpool 12....15eur hinnaga. Ehk siis ei ole vahe enam kordades vaid pigem %-des...

     

    Aga e-suitsu liidu tegemine ei ole üldse paha mõte. Eestis on igasuguseid imelike liite, mida me ei oska isegi fantaseerida....

    Aga liidu tekitamist võiks küll mõelda. Lihtsalt kes on piisavalt kogenud ja hea esineja - ma viimast kindlasti ei ole...

    Natukene võiks kõrvade vahel ka olla miskit. Edasine juba lihtne - teeb liikmemaksud (mida võivad siis tasuda e-sigareti poed või eraisikud) ning tuleb asjad korralikul seadusse saada ja inimesed tavasuitsust eemale. See ju kõigi eesmärk...

     

    EDIT: see võiks küll üks topic olla 5-ndal.

    Minu meelest tähendab kõrge aktsiis halvimal juhul seda, et veipimine suretatakse välja (jääb friikide pärusmaaks), alles jääb paar suuremat ettevõtet, kelle kasumid vähenevad kolossaalselt, ülejäänud pudinad lähevad lihtsalt hingusele.

    Vaatame asja teisest küljest. E-teema on noor teema, aga meeletu potentsiaaliga teema. Praegu võtab e-suitsetamine suitsetamisest äkki mingi viis protsenti. Aga võiks võtta palju rohkem - eeldused on olemas. See tähendab seda, et kui säilivad enam-vähem normaalsed tegutsemistingimused, on kõikidel kaupmeestel vaid võita. Kujutate ette, mida võiks rahaliselt tähendada nt 30 või 50 protsenti suitsetamisturust e-sigarile? 

    No mina ja suur osa teisi siin ka oleks nõus toetama nii nõu kui jõuga ja vajadusel ka rahaliselt. Aga eestvedaja roll on jah selline, et peaks teemat hästi valdama ja olema ka väga hea läbirääkija ning kui see roll juba võtta, siis tagasiteed ei ole.

     

    PS. kui keegi eestvedaja rolli peale mõtleb, kuid kardab MTÜ registreerimisega kaasnevat bürokraatiat, siis sellega saan isiklike tutvuste kaudu aidata, et MTÜ registreeritud ja hiljem maksuametile ja äriregistrile kõik aruanded esitatud saaks. Viimase puhul on eelduseks, et kõike aetakse ausalt st. iga kulu kohta on dokument ja see kulu on MTÜ tegevusega otseselt seotud, aga antud liidu puhul pole see tõenäoliselt väga piirav nõue :)

    Kõik mida räägid, on õige, kuid minu meelest on hetkel kõige olulisem teha kiiresti keha ära. Miks? Septembris läheb ministeeriumite masinavärk täie hooga käima. Septembrini on paar kuud - see on väga lühike aeg. Selle aja jooksul tuleb lüüa esimene kiil sellesse masinavärki. Kui sellega hakkama ei saa, on väga suur eelis käest antud. Aga seda kiilu pole võimalik liiduta lüüa. Eraisikud ei ole ministeeriumile võrdvääärsed dialoogipratnerid. Kurb, aga see lihtsalt on nii. Ministeeriumile on vaja õiget vastukaalu - ja see saab olla vaid liit. 

    Seega tuleb kohe hakata opereerima liidu nime all. Liidu oma loomuliku tegevuse võib ka hiljem korralikult käima lükata. Kui asi tehtud, küll leiab siis ka juhi. See ei ole suur probleem.


  4. Lähte andmed on probleem.

    Pole hetkel ühtegi pädevat allikat mille põhjal saaks enamvähemgi väita, et kasutajaid on umbes nii palju. 

     

    Aktsiis on väga libe tee ... kui see juba külge on pandud siis selle tõstmine mammona ringi jagamise eesmärgil on väga lihtne.

    Lähteandmed on suur probleem. See 17000 tuleb eelmise aasta lõpus Maksumaksjate Liidu poolt tellitud uuringust. 

    Aktsiis on muidugi libe tee, aga Portugali ja Itaalia näol on ametnikel alati hea osutada stiilis - aga seal on ju tehtud vms... Seepärast tuleks Portugali mudeliga kõvasti tööd teha ja selgitada välja, kuidas need asjad seal tegelikult toimivad/ei toimi.

    Jep, aga seda peaks tegema keegi, kes ise ühegi poega seotud ei ole ja jutt peaks olema suhteliselt konkreetne mitte stiilis võiks ja teeks.

    Kui eesmärk on võitlus võita, siis esmatähtis on liidu loomine. Selle liiduta paraku ei saa. Ja ideaalis peaks sinna liitu kuuluma ka SM ja Nicorex jt.


  5. See 5M e peaks pärinema juba koalitsioonikõneluste ajast - tollal oli see laest võetud number ja sai ka üsna karmi kriitika osaliseks. Imelik, et nad sellest ikka veel kinni hoiavad. 

    5M e tähendab vist, et aktsiis ei saa tulla madalam kui Portugalis!?

    Otsustasin paar tundi matemaatikat harrastada.

    Sain tulemuseks, et 5 M e/a juures peaks aktsiis tulema 0,5 e/ml. Kes oskab, parandagu.

    Lähteandmed: 17000 kasutajat, aktsiis aastas 5 miljonit, päevakulu keskmiselt 5 ml, 10 ml keskmine hind 4 eurot.

    Seega läheb veipimine 2,5 korda kallimaks. Kui mu arvutus õige on, siis ilmneb sellest, et see 5 M e/a pole ametnikel sugugi laest võetud, vaid mingi elementaarne arvutus on tehtud.

    Minu hinnangul on 0,5 e/ml liiga kõrge. Äärmisel juhul oleks mõeldav 0,1-0,2 e/ml.

    Kommenteerige-parandage!


  6. Niisiis, kohtumine toimus, vestluspartneriteks olid kantsler Veiko Tali ja Tolli- ja aktsiisipoliitika osakonna juhataja Marek Uusküla. Väga pikalt paraku rääkida ei saanud, tiba üle poole tunni kestis kohtumine.

     

    Põhijoontes on täpselt nii nagu arvasin/kartsin. E-vedeliku maks on koalitsioonilepingusse sisse kirjutatud ja seega rahandusministeeriumile ülesanne antud asi teoks teha. Ehk siis rahandusministeerium PEAB midagi tegema.

    Küll aga olid nad üllatunud, et keegi selle vastu huvi tunneb ja õnnalikud/tänulikud, et on keegi, kes neid antud teemal harida suudab ja soovib. Siinkohal tänud kõigile küsitlusele vastajatele - antud materjal on suureks abiks asja juures ja andis vastuse nii mõnelegi küsimusele, mis neil tekkis.

     

    Oli juttu ka teemal, et hetkel on uuringule toetudes enamuse jaoks e-suits odavam igapäevaselt kui tavasuits ja kui aktsiis tuleb siis on oht, et kolitakse tavasuitsu peale tagasi. "Tervist vähem kahjustav" argument neid väga ei huvita ja selle ütlesid nad ka ausalt välja koos soovitusega sel teemal sotsiaalministeeriumis vestlusel käia - see on ka järgmise asjana plaanis. Sinna minnes oleks vaja mingit protsu legit uuringuid antud teemal ja ilmselt peaks need ka eesti keelde tõlkima ja lühikeseks/loetavaks kohendama.

     

    Hetkeseisuga on üldiselt vaikus - töögrupp, kes aktsiisiidee seaduseks peab vormima, koguneb esimest korda detsembris 2015 ja sinna lubati ka mind kutsuda.

    Eesmärk hetkel on neil siis see, et aktsiis rakenduks alates 2017 aasta algusest ja aastas soovitakse esialgu koguda 5M €.

    Hetkesoov on maksustada kogu vedelik, ka ilma nikotiinita - eesmärk on võimalikult väheste eranditega võimalikult madal maks, et miinimumsumma täis saada.

     

    Jutu seest lipsas läbi nende hinnang vanast ajast, et kui üks maks on sissetulekuna väiksem kui 200M EEK aastas siis pole seda mõtet koguma hakata - administratiivkulud nullivad mõtte ära.

     

    Edasi sai antud võtmepuntid, et isesegajate turg on kasvamas, 99% kangusega potentsiaalselt nikotiin igaühele saadaval ja piirid lahti - näitena juurde see, et nikotiini ravimiks olemise ajal ei olnud kellelgi probleemi selle keelatud kauba kättesamisega. Seega eeldatavasti saab maksu kogumine päris keeruline olema ja pigem kaotatakse ka käibemaksust saadav tulu.

     

    Pisike negatiivne uudis ka veel lõppu - lähiajal on neil kohtumine Läti ja Leedu sama taseme asjapulkadega, et arutada võimalust aktsiis ka Lätis ja Leedus kehtestada - eelkõige eesmärgiga ühtlustada regiooni reegleid ja raskendada salakaubavedu.

     

    Selline lühikokkuvõte sedakorda, annan teada kui sotsiaalministeeriumiga kohtumine kokku lepitud.

    Kas nad seda ka mainisid, kuidas aktsiis siis 5M e korral arvuliselt väljenduda võiks (ml/e)? Eeskujuks Portugal? Nagu ma aru saan, siis nende poolt praegu mingeid arvutusi tehtud pole?

×
×
  • Create New...