Jump to content
E-sigareti foorum
Sign in to follow this  
hamell

Sotsiaalminister: e-sigaretid ei kao Eestis vabaturult

Recommended Posts

Sotsiaalminister Taavi Rõivas kinnitas Euroopa Parlamendi uut tubakadirektiivi kommenteerides, et e-sigaretid ei kao Eestis vabaturult.

 

Eile toetas Euroopa Parlament Strasbourgis uut tubakadirektiivi eelnõud, mille eesmärk on vähendada tubakatoodete atraktiivsust noorte silmis. Ühena eelnõus tehtud ettepanekutest ei toetanud saadikud siiski e-sigarette määratlemist meditsiinitoodetena, mis oleks piiranud nende müüki ainult apteekidega.

 

«Me oleme sama meelt, et kindlasti ei peagi kõiki e-sigarette meditsiiniseadmena määratletama,» ütles Rõivas. Sotsiaalministri selgitusel soovib nii Eesti kui ka mitmed teised riigid konkreetse piiri kehtestamist, millest kangema nikotiinisisaldusega sigaretid oleksid apteegikaup. Nii ilma nikotiinita kui ka madala nikotiinisisaldusega e-sigaretid oleksid jätkuvalt vabamüügis. «Meil ei ole mingit plaani e-sigarette täielikult müügilt eemale saada,» sõnas minister.

 

Eesti-sisese e-sigarettide turu reguleerimise peamine eesmärk on ühemõtteliselt välja öelda, et laste jaoks on e-sigarettide ostmine kui ka neile müümine keelatud, selgitas Rõivas.

 

«Kuigi enamik kauplusi ja lapsevanemaid ning mõistlikke inimesi ei müü lastele ka praegu e-sigarette, siis on sotsiaalministeeriumile küll ja veel laekunud informatsiooni, et alaealised suitsetavad e-sigarette lausa kooliruumides ning põhjendavad oma käitumist sellega, et reklaamides öeldi, et see on ohutu ja tegemist ei ole sigaretiga,» rääkis Rõivas.

 

Tegelikult on Rõivase sõnul ka kehtiva seadusandluse järgi Eestis e-sigarettide müümine lastele keelatud, sest tubakatootega sarnast toodet, näiteks suitsukoni meenutavat mänguasja, ei tohi lapsele müüa. Seda, et lapsed ei tohiks e-sigaretti tarvitada, ei ole Eestis veel selgesõnaliselt reguleeritud. «Meie eesmärk on see selgesõnaliselt paika panna, et lapsed ei tohi e-sigarette tarvitada,» märkis minister.

 

Parlamendi pehmus pettumuseks

 

Teisalt on Rõivase sõnul Eestis hakatud reklaamides kahetsusväärselt väitma, et e-sigaretid on turvalised ja täiesti ohutud inimeste tervisele. «See on täielikult vastuolus selle teadmisega, mida rahvusvahelised teadusuuringud on näidanud,» toonitas ta ja lisas: «Tarbijakaitseamet saaks seesuguseid võtteid tegelikult juba täna liigitada eksitava reklaami alla ja piirata, aga ma usun, et ka tarbijakaitse töö on märksa lihtsam kui see saab selgelt välja öeldud.»

 

Minister selgitas, et eelnõu heaks kiitmine Euroopa Parlamendis ei ole lõplik. Euroopa Parlamendil ja riikide terviseministritel on võimalus detailide üle veel nõu pidada. «Kuigi eelnõusse jäi mitu üsna olulist punkti sisse, siis minu jaoks oli Euroopa Parlamendi pisut pehmem hoiak natuke pettumuseks, sest ma näen, et liikmesriikidel on kindlasti rohkem selgroogu tegeleda selliste oluliste teemadega nagu näiteks laste suitsetamine,» arvas Rõivas.

 

Eestis ei ole laste suitsetamine sugugi võõras teema ja ministri sõnul on sotsiaalministeeriumi jaoks loomulikult oluline, et lastel suitsetamise alustamist võimalikult keeruliseks teha. «Sõltumata sellest, mis täpselt jääb direktiivi, olen ma kindel, et liikmesriikide enamus, sealhulgas Eesti, on huvitatud sellega edasi minemast, et laste jaoks kõige atraktiivsemad tubakatooted ei oleks kättesaadavad. Ma arvan, et selle nimel tegeletakse,» ütles ta.

 

Seda, millal sigaretipakkidele hoiatuspildid jõuavad, on Rõivase sõnul praegu veel vara öelda. «Kui see kehtima hakkab, siis on see üleeuroopaliselt nii ja see on ka ainuke võimalus, et see muudatus tööle hakkaks,» lausus ta ja lisas, et täna ei ole veel teada, millal direktiiv jõustub, mistõttu on ka kuupäevadest vararääkida.

 

Rõivase sõnul peaksid hoiatuspildid olema samuti eelkõige suunatud lastele, kellele see uuringute järgi rohkem mõju peaks avaldama. «Inimesed, kes suitsetavad, teavad tegelikult väga hästi, et tegevus on nende tervisele kahjulik. Lastele mõjuvad pildid aga rohkem, seal on olemas teadlik n-ö šokiefekt,» ütles ta ning kinnitas, et selles osas on Euroopas praeguseks jõutud konsensusele – pildid tulevad suitsupakkidele igal juhul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Registreeru või logi sisse

Postitamiseks pead olema kasutaja

Registreeri konto

Loo konto meie foorumisse. See käib kiirelt ja lihtsalt!

Vajuta siia

Logi sisse

On juba konto ? Logi sisse...

Logi sisse
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...