Jump to content
E-sigareti foorum
Sign in to follow this  
e-kodanik

E-sigaretid aitavad suitsetamist paremini maha jätta

Recommended Posts

Ligi 6000 inimest hõlmanud uuring näitab, et elektroonilised sigaretid aitavad suitsetamist paremini maha jätta kui nikotiiniplaastrid- ja nätsud. Kui nikotiini asendusteraapia abiks võtnutest loobus aasta jooksul suitsetamisest iga kümnes, siis e-sigaretti kasutanute puhul lõpetas suitsetamise iga viies inimene.

 

Elektrooniliste sigarettide täpne mõju pole seadeldiste uudsuse tõttu veel täielikult selge. Oponendid kardavad, et see viib nikotiini tarvitamise kui nähtuse taasnormaliseerumiseni ja võib sillutada teed tubakatoodete pruukimisele. E-sigarettide vaba kättesaadavuse pooldajad leiavad aga, et juba tõrva sissehingamisest tulenevate terviseprobleemide hääbumine vähendab oluliselt ühiskonnale pandavat koormat, rääkimata suitsetamisest loobumise hõlbustamisest. Ent e-sigarettide poolt pakutava eelise ulatus pole teiste teraapiate ees vaatluse alla võetud uurimisaluste väikese hulga tõttu alati avaldanud.

 

Uues töös võtsid Briti teadlased aluseks uuringu Smoking Toolkit Study käigus kogutud andmed, mis hõlmasid 2009. aasta keskpaigast kuni 2014. aasta veebruarini esitatud mitmekülgse küsitluse vastuseid. Uuringus osalenud olid eelnenud aasta jooksul üritanud vähemalt korra suitsetamist maha jätta. Neist 59 protsenti kasutas selle juures vaid enda tahtejõudu, iga kolmas võttis appi nikotiiniplaastrid või -nätsud, mil kaheksa protsenti hankis endale elektroonilise sigareti.

 

E-sigareti kasutajatest teatas iga viies inimene, et oli suutnud suitsetamisest loobuda, mil traditsioonilise nikotiini asendusteraapia appi võtnud uurimisaluste puhul oli suutnud seda teha iga kümnes. Ainult oma tahtejõule lootnutest jättis harjumuse maha peaaegu iga seitsmes. Kuna e-sigareti kasutajad ei olnud täiesti tüüpilised suitsetajad, leidis töörühm pärast sotsiaalmajanduslike eripärade arvesse võtmist, et elektroonilised sigaretid olid traditsioonilisest asendusteraapiast 1,63 korda tõhusamad, puhas tahtejõud aga 1,61 korda.

 

Seejuures märkis töörühm, et suitsetamisest loobumisest toetava tugigrupiga liitunud olid harjumusest võitu saamisel kõigist eelnevatest edukamad. Kuid sellele vaatamata annab uurimus lisatoetust hüpoteesile, mille kohaselt on e-sigaretid traditsioonilisematest loobumisvahenditest tõepoolest tõhusamad.

 

Londoni Ülikooli kolledži töörühma tööd toetas rahaliselt farmaatsiafirma Pfizer, mis toodab muu hulgas varenitsiliini, mis kuulub mõningate suitsetamist loobumist hõlbustavate ravimite koosseisu. Lisaks teatas viiest töörühma liikmest neli, et nende uuringuid on minevikus finantseerinud sarnase tegevusalaga ettevõtted. Samas pole aga neist mitte ükski tegelenud e-sigarettide arendusega.

 

Uurimus ilmus ajakirjas Addiction.

 

Allikas: teadus.err.ee

Share this post


Link to post
Share on other sites

Registreeru või logi sisse

Postitamiseks pead olema kasutaja

Registreeri konto

Loo konto meie foorumisse. See käib kiirelt ja lihtsalt!

Vajuta siia

Logi sisse

On juba konto ? Logi sisse...

Logi sisse
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...