Jump to content
E-sigareti foorum
Sign in to follow this  
kriimsilm

Poolt arvamus "Virumaa Teatajas"

Recommended Posts

Mingil "veidral" põhjusel, ei leidnud ma seda lugu Teataja avalehelt, aitas otsing. Samas paberlehes oli ta olemas.

Kuna lugu on tasuline kopin selle spoilerisse. Loodan, et ei pahandata.

http://www.virumaateataja.ee/2704418/e- ... astu-poolt

 

Kired selle uue ja eestlase jaoks kõlalt märgilise tähendusega vidina ümber näivad tuure koguvat. Vaatamata sellele, et e-sigaret on leiutatud aastal 1963, kulus kolmkümmend aastat, enne kui Hiinas hakati asjale tõsisemalt lähenema ja mais 2004 tutvustati seal esimesi koduturule suunatud komplekte.

 

Aastal 2007 võeti abivahendile esimene rahvusvaheline patent. Niisiis, pisitasa on elektrooniline sigaret levinud üle maailma. Ja kui algul ei näinud tubakahiiud selles konkurenti, siis nüüd on mindud lausrünnakule. Euroopa Parlament näib olevat tubakameeste mõju all, sestap püütakse “reguleerida” ja “kaitsta”.

 

Arusaamatu on vaid üks detail. Nimelt väidetakse, et asja ei ole piisavalt kontrollitud ja mõju meie tervisele pole selge, kusjuures enamikus riikides, kus seda uudset leiutist müüakse, on juures kohalike ametite sertifikaadid ja muu lubav dokumentatsioon.

 

Aga põikame vahepeal (e)-suitsetaja hingeellu. Olen suitsetanud suurema osa oma elust, loomulikult minu probleem, loomulikult ise olin loll, et alustasin. Ent kõik need korrad, kui olin otsustanud maha jätta, pistsin mingi aja möödudes tubakajunni uuesti suhu. Ju siis jäi puudu vaimujõust. Proovisin kõiki võimalikke abivahendeid, sealhulgas plaastreid ja nätsu, aga mõlemad nimetatutest ajasid mu lihtsalt öökima – liiga palju nikotiini korraga.

 

Umbes kolm aastat tagasi leidsime hea kamraadiga vastava netilehe ja otsustasime e-sigaretti proovida. Tulemus oli enam kui hea. Umbes paari nädalaga muutus tubakasuits vastikuks, hingamine lahedamaks, suitsumehe köha kadus, toidule tekkis maitse ja haistmine muutus eelnenuga võrreldes üliteravaks.Vähemaks jäid nohud ja muud külmetusest tingitud painajad ning ma sain lahti oma õudusunenäost – kõrvetistest. Üks negatiivne nähtus siiski tuli juurde, nimelt kehakaal hakkas tõusma. Usun, et kõigile suitsetamisest loobunutele on loetelu tuttav.

 

Lisaks räägib elektroonilise poolt tõik, et nikotiinisisaldust saab valida nullist kuni kolmekümne kuue milligrammini, nii oli see konkreetse müüja puhul. See tähendab vaid ühte: üledoseerimine on võimatu, sest valid selle segu, mis sobib, ja kui pea hakkab ringi käima, paned pulga taskusse.

 

Aga miks siis piike murtakse? Artikleid ilmub nagu seeni pärast vihma, enamik näib parastavat: “Haa, saite nüüd! Kui ikka riigile läbi tubakamonopoli maksta ei taha, siis keerame kraani kinni!”

 

Loen juhtivat päevalehte: “Brüsselil jääb õigus terves liidus e-sigaret keelustada, kui seda teevad kolme liikmesriigi valitsused, ja Normandia linnapea juba keelas ...” Samas Eestis müüakse ju ametlikult e-sigaretile ainul­t nikotiinivaba (!) vedelikku.

 

Olgu, uurin allikaid. Ja leian, et arutati cartidge’de ja atomizer’ite, maakeeli siis paakide-atomiseerijate kasutamist ja lubamist. Selgituseks, et atomiseerija ongi detail, mis selle vedeliku aurustab, ja paak sisaldab vedelikku. Neid paake müüakse nii tühjade kui vedelikuga täidetuna.

 

Arutleti ka vedelike osa maitsete keelamise üle, et mentoolimaitse annab kasutajale meeldiva aistingu ja võib ahvatleda mittesuitsetajaid, eriti lapsi. Nõus, aga miks mentool rohkem ahvatleb? Miks mitte maasikas, banaan, arbuus jne, neid maitseid võib veebilehtedelt leida sadu. Et mis siis toimub? Toimetaja ei valda keelt? Ei saa aru, millest räägiti? Või püüab teenida tubakahiidusid ja läbi selle pugeda riigiisade ees?

 

“Top Geari” staar Jeremy Clarkson kirjutas Briti ajalehele The Sun kolumne ja ühes neist arvustas ta kirgliku suitsetajana tollast poleemikat suitsukeelu üle avalikes kohtades. Clarkson deklareeris pisut utreerides, et tema jätab suitsetamise maha siis, kui keegi suudab sajaprotsendiliselt tõestada, et kopsuvähi tekitaja on vaid tubakasuits. Mitte õhusaaste või midagi muud, mille me oleme välja mõelnud ja õhinal kasutame. Selge see, et Jeremy keeras vindi sihilikult üle, õhutamaks inimesi mõtlema.

 

Mina aga tahaks küsida samamoodi, pisut intrigeerivalt: miks ma ei tohi ennast mürgitada vähem? Kas ainult sellepärast, et riik ei suuda seda toodet samastada tubakatoodetega ja maksustada vastavalt, või sellepärast, et tubakafirmad ei viitsi ise samasuguste toodete arendamisega tegeleda?

 

Jääb küll tunne, et suurem osa võimudest tahab keelata võimaluse loobuda tubakast.

 

Aga ma ei taha enam tagasi hommikust köha, haisvaid riideid ega maitsetut toitu! See vaidlusalune “e” on mind aidanud vabaneda tubakast ja loodetavasti ei vaja ma varsti ka seda enam.

 

Üks väike, samas mõtlemapanev detail veel. Kui käisin Inglismaal juhiloa tarvis arstlikus komisjonis, küsis tohter, kas suitsetan. Ma ei osanud vastata ja ütlesin, et ei tea, kasutan e-sigaretti.

 

“Selge, mittesuitsetaja,” deklareeris doktor ja plõksas linnukese vastavasse lahtrisse.

 

Järelikult on brittide tervishoiusüsteem teinud otsuse ega pea seda “veekeedukannu” (mis see elektri jõul auru tootev pulk siis muud on) tavasigaretiga võrdseks.

 

Veendunud vastased siin Maarjamaal tümitavad “aurutajaid” eest ja takka. Küll nad häirivat poodides, kinos, bussis, lapsed ülbitsevat, pulk suunurgas, koolides, keegi tundvat isegi jälki lõhna jne.

 

Olgu, aga tagasi selle juurde, et riigiisad võtku kätte ja samastagu e-sigaret tavasigaretiga – ongi lahendus olemas. Kinos ja bussis ei käi teile sel juhul keegi närvidele, koolides oleks kord majas ja olematut lõhna ei peaks ka taga ajama, aktsiisi laekuks samuti.

 

Ja kuigi muude positiivsete nähtuste kõrval on e-suitsetajal märgatav rahaline kokkuhoid, olen ma kindel, et kui aktsiis lisatakse, olen nõus maksma pisut rohkem, sest hea enesetunne maksab ka midagi.

 

Ja lõppude lõpuks olen aja jooksul hakanud tarvitama ikka lahjemat vedelikku, sest keha ei vaja enam nii palju nikotiini kui varem. Paar astet veel, ja olengi puhta aur­u juures. See tähendab, et vajadus pahvimise järele kaob ja minust saabki mittesuitsetaja, kui muidugi e-sigarette enne ära ei keelata ...

 

PS

 

Tuntud nikotiiniplaastri ja nätsu tootja on samuti taibanud, et e-sigaretil on tulevikku, ning hakanud oma toodet arendama.

 

PPS

 

Mul õnnestus vahetult enne seda, kui see lennukompanii ühena viimastest keelas lennukis suitsetamise, lennata tema lennukiga veel kirgliku tubakatarvitajana ja ma ei tundnud end selle lennu ajal hästi. Aasta eest, lennates 12tunnist otsa Aasiasse, oli meid “aurutajaid” lennukis mitu ja keegi ei pannud pahaks, üksnes tubakakimujad vaatasid kadedusega.

Rein Kübarsepp

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minu arust ei peaks e-suitsu kohe kuidagi tubaka tooteks tegema, aga eks siin ole suured rahad mängus ja lihtinimese arvamus ei koti kedagi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minu arust ei peaks e-suitsu kohe kuidagi tubaka tooteks tegema, aga eks siin ole suured rahad mängus ja lihtinimese arvamus ei koti kedagi.

 

(Y)(Y)(Y)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Registreeru või logi sisse

Postitamiseks pead olema kasutaja

Registreeri konto

Loo konto meie foorumisse. See käib kiirelt ja lihtsalt!

Vajuta siia

Logi sisse

On juba konto ? Logi sisse...

Logi sisse
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...