Jump to content
E-sigareti foorum
Sign in to follow this  
e-kodanik

E-sigareti teema Riigikogus

Recommended Posts

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmed esitasid 16. aprillil sotsiaalministrile Taavi Rõivasele arupärimise elektrooniliste sigarettide kasutamise, müügi ja reklaami reguleerimise osas.

 

"Üha enam koguvad populaarsust suitsetamise alternatiivtooted, näiteks elektrooniline sigaret," selgitas Keskerakonna fraktsiooni liige Olga Sõtnik, "e-sigarettide tarbimise populaarsuse kasv on paljuski seotud uskumusega, et see ei ole tervisele nii kahjulik kui tavasigaret. Vaatamata nende populaarsuse kasvule murettekitavalt vähe tõendeid, teisisõnu ei ole tõestatud e-sigareti ohutus inimese tervisele."

 

Sõtnik märkis, et e-sigareti suitsetamine muutub järjest populaarsemaks ka noorte seas. "See on eriti murettekitav, kuna võrreldes teiste Euroopa riikidega on Eesti esikohal noorte osakaaluga, kes on juba varases teismeeas tubakat proovinud."

 

"Erinevalt tavasigaretist võib e-sigaretti suitsetada siseruumis ja enamikes avalikes kohtades. E-sigarettide müüjad tõstavad lisaks esile, et elektrooniliste sigarettide tarbimine on kokkuvõttes palju odavam kui tavasigareti suitsetamine," lisas Sõtnik, "kehtiv tubakaseadus ja Euroopa Liidu tubakatoodete direktiiv ei reguleeri e-sigareti tarbimist, kuid seda oleka kahtlemata vaja reguleerida."

 

Sotsiaalminister peab vastama järgmistele küsimustele: millised on ministeeriumi ettepanekud e-sigarettide tarbimise reguleerimiseks siseruumides ja avalikes kohtades? Millal on plaanis kehtestada e-sigaretile (ka ilma nikotiinita) tubakatoodetega võrdsed piirangud (reklaamikeeld, vanusepiirang toote müümisel, kasutamise keeld suitsetamiseks keelatud kohtades)? Millal on Eestis kavas läbi viia uuringuid e-sigarettide mõjust inimese tervisele? Kas Teie hinnangul on e-sigarettide võimalikest kahjulikest mõjudest ja ohtudest Eesti avalikkust piisavalt informeeritud?

 

* * *

 

Väljavõte Riigikogu stenogrammist:

V ISTUNGJÄRK

Esmaspäev, 3. juuni 2013

 

Arupärimine elektroonilise sigareti tarbimise reguleerimise kohta ja mõju kohta tervisele

 

Aseesimees Jüri Ratas

Liigume seitsmenda arupärimise juurde. Sellele vastab sotsiaalminister Taavi Rõivas. Arupärimine kannab numbrit 322. Ma palun Riigikogu kõnetooli arupärijate esindaja Riigikogu liikme Olga Sõtniku, et ta arupärimist avalikkusele tutvustaks. Arupärimine on esitatud elektroonilise sigareti tarbimise reguleerimise kohta ja mõju kohta tervisele. Palun, Olga Sõtnik!

 

Olga Sõtnik

Aitäh, härra juhataja! Lugupeetud härra minister! Head kolleegid! Esitasime arupärimise 16. aprillil ja tutvustan nüüd selle sisu. Üha enam koguvad populaarsust suitsetamise alternatiivtooted, näiteks elektrooniline sigaret. E-sigaret on elektrooniline seadeldis, mille tarbimisel on võimalik kasutada kas nikotiini sisaldavaid või nikotiinivabasid e-vedelikke. E-sigarettide tarbimise populaarsuse kasv on paljuski seotud uskumusega, et see ei ole tervisele nii kahjulik kui tavasigaret. Nimelt kasutatakse e-sigarettide reklaamis väga sageli suitsetavat inimest ja väidetakse, et tegemist on tervisliku alternatiiviga suitsetamisele, kuna nikotiini saab sisse tõmmata ilma tõrva, tubaka ja kantserogeensete aineteta. Elektrooniliste sigarettide ohutuse kohta on vaatamata nende populaarsuse kasvule muret tekitavalt vähe tõendeid. Teisisõnu, ei ole tõestatud e-sigareti ohutus inimese tervisele, vaid pigem, nagu me siin vahepeal saime teada, on Eesti teadlased avastanud, et tegelikult on nad isegi ohtlikud.

 

E-sigareti suitsetamine muutub järjest populaarsemaks ka noorte seas. Noori puudutav on eriti murettekitav, kuna võrreldes teiste Euroopa riikidega on Eesti esikohal noorte osakaaluga, kes on juba varases teismeeas tubakat proovinud. Murettekitav on olukord, kus veebis on võimalik lugeda infot, mille alusel e-sigarett on sama või isegi enam sõltuvust tekitav kui tavaline sigarett. Erinevalt tavasigaretist võib e-sigaretti suitsetada siseruumis ja enamikus avalikes kohtades. Väidetavalt ei sunni see kaaslasi passiivselt suitsetama ning puudub ebameeldiv suitsuhais. E-sigarettide müüjad tõstavad lisaks esile, et elektrooniliste sigarettide tarbimine on kokkuvõttes palju odavam kui tavalise sigareti suitsetamine. Kehtiv tubakaseadus ja Euroopa Liidu tubakatoodete direktiiv ei reguleeri e-sigareti tarbimist. Kahtlemata mõjutab e-sigareti tarbimise reguleerimine ka selle müüki. Eelnevast tulenevalt on tekkinud vajadus tubakaseaduse muutmiseks. Seoses sellega on meil neli küsimust, millele me soovime vastuseid saada. Aitäh!

 

Aseesimees Jüri Ratas

Aitäh, hea ametikaaslane! Ma palun Riigikogu kõnetooli sotsiaalminister Taavi Rõivase, et ta arupärimisele vastaks!

 

Sotsiaalminister Taavi Rõivas

Austatud juhataja! Head Riigikogu liikmed! Vastan teie arupärimisele, mis on igati aktuaalsel ja vajalikul teemal.

 

Vastus esimesele küsimusele. E-sigaret ei ole reguleeritud kehtiva tubakaseaduse ja alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seadusega, kuna tegemist ei ole tubakatootega. Toode ei sisalda tubakat, mistõttu e-sigaretile ei saa tubakat puudutavad nõuded laieneda, sealhulgas näiteks e-sigarettide tarbimine siseruumides ja avalikes kohtades. Paraku on nii, et hetkel puudub veel Euroopa Liidus ühtne e-sigareti regulatsioon. Aga seoses arengutega tubakatoodete valdkonnas võib tubakatoodete all tinglikult siiski minu hinnangul ka e-sigaretti nimetada, sest meie hinnangul selle kasutamise eesmärk on tubakatoodetele sarnane. Euroopa Komisjon avaldas eelmise aasta lõpus ettepaneku tubakatoodete direktiivi kehtetuks tunnistamiseks ja asendamiseks uue direktiiviga. Sinna on Eesti oma seisukohad esitanud. Meie hinnangul tuleks tooted nagu e-sigaretid või sigaretid, mis ei sisalda tubakataime, kuid millele on lisatud nikotiini, lugeda ka selle direktiivi kehtivuse alla kuuluvateks. See aitaks sellist õiguslikku tühimikku, mille on tekitanud selline väga uut moodi toode, ka oluliselt täita.

 

Vastus teisele küsimusele. Tubakatoodete määratluse laiendamise ettepaneku, mis näeb ette kõikide suitsetatavate, tubakat mittesisaldavate toodete võrdsustamist tubakatoodetega, oleme esitanud Eesti seisukohana uude tubakatoodete direktiivi. Ma väga loodan, kas veel see eesistuja Iirimaa või vähemasti järgmine eesistuja Leedu, kes mõlemad on seda tubakatoodete direktiivi oma prioriteediks nimetanud, jõuavad järgnevatel nõukogudel selle direktiivi detailidega edasi.

 

Vastus kolmandale küsimusele. E-sigareti kohta ei ole ei Eestis ega maailmas veel pikaajalisi teaduslikke uurimusi. 2009. aasta WHO tehnilises raportis on e-sigareti kohta olemasolevaid uuringute tulemusi analüüsitud. Kokku võttes on seal rõhutatud, et e-sigareti ohutus ei ole tõestatud, ning väljendatakse kahtlust, et selline nikotiini manustamine – jutt käib siis nikotiini sisaldavatest e-sigarettidest antud juhul –, võib põhjustada tõsisemaid toksikoloogilisi, füsioloogilisi ja sõltuvust tekitavaid efekte ning kõiki neid tuleks põhjalikumalt uurida. Lisaks nikotiinile sisaldavad e-sigareti täiskapslid ka muid kemikaale ning ka nende mõju sellisel manustamisviisil ei ole piisavalt uuritud. Me teame, et Euroopa Parlamendi keskkonna, rahvatervise ja toiduohutuse komitee on e-sigarettide osas uuringu tellinud. Ma usun, et see saab olema mahukas ja põhjalik uuring. Meil ei ole sedavõrd mahukat teadusuuringut võimalik ega ilmselt ka mõistlik riigina dubleerida, vaid küllap saame sellele uuringule tulevikus tugineda. Küll aga on oluline märkida, et Eestis on nikotiini sisaldavad e-sigaretid ravimina käsitletavad ja neid päris igast kohast igaüks soetada ei saa. Küll aga Eestis kasutatakse e-sigaretis kõikvõimalikke muid kapsleid, mis ei sisalda loomulikult tubakat ega ka nikotiini, vaid muid kõikvõimalikke aineid. Ka nende terviseohutust tuleb minu hinnangul kindlasti uurida.

 

Vastus neljandale küsimusele. Tubaka tarvitamise kahjulikest mõjudest tervisele on elanikkonda üksjagu informeeritud. Nõustamistöö käigus ja koostöös ajakirjandusega on infot e-sigareti kahjulike mõjude osas tervisele edastanud suitsetamisest ja tubakast loobumise nõustajad ja maakondade terviseedenduse spetsialistid. Üha rohkem on suitsetamisest ja tubakast loobumise nõustamisteenuse arendamisel ja parema kättesaadavuse tagamisel oluline roll kanda ka esmatasandi tervishoiul. Alates 2005. aastast viiakse Tervise Arengu Instituudi poolt läbi suitsetamisest ja tubakast loobumise nõustajate 16-tunniseid täienduskoolitusi, mille jooksul on vastava spetsialiseerumise omandanud üle 400 tervishoiutöötaja, nendest 29 perearsti ja -õde. Kõikides nendes koolitustes käsitletakse programmi ja arutelu raames ka e-sigaretiga seonduvat. Aitäh!

 

Aseesimees Jüri Ratas

Aitäh! Mailis Reps, palun!

 

Mailis Reps

Aitäh, lugupeetud juhataja! Hea minister! Noore lapse vanemana olete kii ka teie mures e-sigarettide levimise pärast noorte hulgas. Kindlasti see, et me räägime laiemalt mokatubakast ja närimistubakast ja võitleme selle vastum, nüüd on e-sigaretid ilmunud ka kooli ja põhjendus on siis selles, et noored väidavad, et seal sees ei ole nikotiinikapsleid ja et õpetajad tõestagu vastupidist. Kuidas te soovitaksite koolidel käituda sellises olukorras?

 

Sotsiaalminister Taavi Rõivas

Aitäh! Väga hea küsimus! Ma usun, et koolidel on võimalik sellist küsimust ka oma sisekorras reguleerida. Samuti kõigil meil peab olema lapsevanematena nii palju tarkust, et ise oma lapsi suunata. Mina kavatsen oma tütart küll kasvatada selles vaimus, et tal ei tekiks isegi mitte huvi ei sigarettide ega e-sigarettide vastu. Aitäh!

 

Aseesimees Jüri Ratas

Austatud minister, ma tänan! Rohkem küsimusi ei ole. Head ametikaaslsed, kas soovitakse avada läbirääkimisi? Praegu on võimalus vajutada klahvile "kõne". Selge, kõnesoove ei ole, läbirääkimisi ei ava ja sellega on antud arupärimisele vastatud.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kõik mis pole tervislik......on kahjulik.

Seda nikoga/nikota reguleerimist ma tahaks kyll näha :)

Ok, kool pole tõesti koht ja alla 18 peaks olema yldse keelatud, kuid mille alusel?

Jõuame sinna välja, et astmahaige peaks ka oma doosi võtma väljas, kui nad puht lolliks lähevad.

Krd populistid. Keelame ja maksustame

Share this post


Link to post
Share on other sites

24h tundi postimehega http://otse.postimees.ee/Event/OOPAEV_POSTIMEHEGA

 

Tarbijatoimetus paljastab täna, kuidas Tele2 käskis pimedal kiendil asjadest aru saamiseks lepingut lugeda; miks on tolliamet hädas e-sigareti kapslite määramisega ja mis asjaoludel remondifirma inimese auto ära rikkus. Kui loed meid maakodust või suvepuhkusel olles, tasub täna oodata lugusid sellest, mida teha rästikuhammustusega ja kuidas vabaneda majja kolinud nastikust (aga ka vastupidi).

 

 

Homses Postimehes siis juttu sellest!

Share this post


Link to post
Share on other sites

No vähemalt kedagi ka huvitab see (Y)

Ma pm loen iga päev postimeest

Nüüd teksti muudetud, Tarbija24 avaldab täna loo sellest!

 

Tarbija24 toimetus paljastab täna, miks on tolliamet hädas e-sigareti kapslite määramisega

Share this post


Link to post
Share on other sites

Registreeru või logi sisse

Postitamiseks pead olema kasutaja

Registreeri konto

Loo konto meie foorumisse. See käib kiirelt ja lihtsalt!

Vajuta siia

Logi sisse

On juba konto ? Logi sisse...

Logi sisse
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...