Jump to content
E-sigareti foorum
Sign in to follow this  
e-kodanik

ÄP: E-sigarettide äri tahmane pool

Recommended Posts

Pealtnäha edukal e-sigarettide äril on tegelikult varjupool - turu liidrid kurdavad vohava musta turu ning kandadele astuva riigi üle, kirjutab Äripäev esmaspäevases kaaneloos.

 

Väite "Teil läheb ju hästi!" peale võib eCig OÜ ühe omaniku Sven Kotke häälest tunda pettumust, ehk väikest turtsatustki. "Tegelikult see ju nii ei ole," ütleb ta ning on valmis e-sigarettide äri kohal hõljuvasse edukusetaevasse suure tahmapilve puhuma. "Ellujäämiskursus on täies hoos juba pikemat aega," lisab ta. 

 

Erinevaid edasimüüjaid on tekkinud sedavõrd palju, et kauba kvaliteet kipub nulltasemest juba allapoole vajuma. "Inimesed segavad ise endale nikotiiniga e-vedelikke kokku. Ma üldse ei imesta, kui keegi surma saab!" hoiatas Kotke.

 

E-sigarettide äri Eestis sai alguse 2000ndate lõpus. Viimastel aastatel, eriti möödunud aastal, on e-sigarettidega kaubitsejaid tulnud juurde kui seeni pärast vihma. Sisuliselt võib iga soovija leida endale toote, mis on tema jaoks parima hinnaga. E-sigarette ning sinna sisse käivat vedelikku müüakse nii internetipoodides kui ka erinevates ostukeskkondades.

 

Kotke väidab, et tegelikult on olukord käest ära ja tõsine. Tema sõnul on inimesed hinnatundlikud ning valivad kaupa rahakoti järgi, mitte kvaliteedi järgi. "Tegelikult see rikub kogu turgu," leidis ta. "Hiinlased müüvad hinda ning kaup on väga madala kvaliteediga," rääkis Kotke. "Odavmüüjatega võistelda pole võimalik," lisas ta. 

 

Eestis on kõige edukamalt e-sigarettide turul tegutsenud OÜ Elgery, kellel on ses äris kuueaastane kogemustepagas. Ettevõtte üks omanikke Oliver Lehtsaar oli Kotkega nõus. Mitmel puhul on ta märganud, et tooteid müüakse odavama hinnaga kui see, mis nende ettevõttel tootmiseks kulub. 

 

Must turg

 

Eesti on üks väheseid Euroopa riike, kus on lubatud vaid väga väikese nikotiinisisaldusega e-sigarettide vedelikud. See elavdab ettevõtjate sõnul musta turgu ning pärsib konkurentsi.

 

Lehtsaare sõnul on mitmed ettevõtted eesmärgiga tekitada tarbijas tunde, et ollakse turul olnud juba pikemat aega, nii-öelda üles ostnud ka riiulifirmasid. "Tegelikkuses on enamik konkurente pärit kõige enam kahe aasta tagant," täpsustas ta. 

 

Maksu- ja tolliameti kodulehekülge järgi käivad ravimite alla need e-sigarettide vedelikud, kus nikotiini sisaldus ületab 1,5 mg ning nikotiini kontsentratsioon tootes on suurem kui 4 mg/ml. Seesuguste toodete müümiseks peab ravimiametist küsitud olema luba.

 

Kuigi kevadel jõustunud tubakadirektiiv näeb ette, et elektroonilisi sigarette, mille nikotiini sisaldav vedelik ei sisalda nikotiini rohkem kui 20 mg/ml, võib turustada, on liikmesriikidel direktiivi sätete ülevõtmise aeg alles 20. mai 2016. 

 

Ravimiameti õigusnõunik Kaili Lellep viitas kliinilistele uuringutele, mis on tema sõnul tõendanud tööstuslikult toodetud nikotiini kui toimeaine ravimile omast soodsat toimet füsioloogiliste funktsioonidele alates 1,5 mg või 0,4 mg/ml manustamisel inimese organismi, vastavad nimetatud toimeaine koguannuses tooted ravimile.

 

Tema sõnul ei ole alla viidatud annuse kliinilistes uuringutes ravimile omane toime tõendatud. "Seejuures on tööstuslikult toodetud nikotiini puhul tegemist väga mürgise ning sõltuvust tekitava ainega, mis suurtes kogustes kujutab tervisele ohtu," selgitas Lellep tagamaid.

 

Veebipoodides saadaval

 

Kui tavapoodidest selliseid tooteid ei leia, siis internetiavarustes on nikotiini sisaldavaid e-vedelikke müüa küll. Näiteks kubisevad erinevad foorumid ja ostukeskkonnad võimalustest kas kohe osta või tellida lasta erinevaid e-vedelikke, sealhulgas kõrge nikotiinisisaldusega vedelikke. 

 

Lisaks neile on Eestiski tegutsevad ettevõtted oma veebipoed registreerinud teise riiki. Lehtsaar täpsustas, et mitmed ettevõtted, kes on oma veebipoe lehe registreerinud teise riiki, ei ole sealsel turul üldse tegevad. 

 

Näiteks on Elgery OÜ-l kaks eraldi veebilehte: nikotiinivabade toodete müügiks .ee lõpuga, mis on ühtlasi jaekaubandusketi e-sigaretipood esindusleht, ning teine Elgery Group SIA-le kuuluv Skysmoke'i veebileht .eu lõpuga.

 

Lehtsaar ei osanud öelda, miks meil taoline poliitika nii karm on ning pakkus välja, et ehk võib põhjust otsida aegade hämarusest - nimelt oli nõukogude ajal nikotiin ravimina kirjas ja ilmselt on ta niimoodi jäänudki. Mujal käsitletakse nikotiini üldjuhul aga mürkainena.

 

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Uku Tampere selgitas, et viimasel ajal on uue trendina hakatud e-sigarettide täitevedelikke posti teel tellima ning neid on ka reisijatel piiriületusel kaasas. "Tuleb meeles pidada, et ravimeid tohib reisija üle piiri tuua oma tarbeks kuni 10 erinevat nimetust ja igat ravimit kuni viis originaalpakendit ja posti teel ravimeid tellida ei tohi," selgitas Tampere. 

 

Ravimeid, sealhulgas ebaseaduslikke ravimeid, tellitakse põhiliselt posti teel internetist. Möödunud aastal oli 586 juhtumit, kus maksu- ja tolliameti ametnikud avastavad postisaadetistest e-sigarettide täitevedelikku, tänavu on olnud 477 sarnast juhtumit. Ebaseaduslike ravimite avastamise juhtumeid on umbes 1300 aastas. "Ja siin ei ole vahet, kas tegemist on ELi-siseselt liikuvate ravimitega või kolmandatest riikidest saadetutega - nõuded on samad," ütles ta. 

 

Kadri Paul tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonnast ütles, et möödunud aastal  tuvastas tarbijakaitseamet kahes veebikaupluses testimistulemusena kaks e-sigaretti, mis sisaldasid üle 1,5 mg nikotiini. "Edastasime mõlema veebikaupluse menetlused edasimenetlemiseks ravimiametile," ütles ta.

 

Ravimiametis arvele ei võta

 

Selleks, et kangemaid e-vedelikke kui 1,5 mg või 4mg/ml müüa, peab end ravimiametis arvele võtma. Lehtsaar rääkis, et kuigi ravimiametis võiks nikotiiniga e-vedelikud arvele võtta, siis oleks e-sigareti näol tegu meditsiinilise seadmega ning müük toimuks apteegis. "Mujal maailmas sellist asja aga pole ning siin tulevadki minu hinnangul kõige suuremad käärid sisse," ütles ta. 

 

Kotke märkis, et ravimiametis arvele võtmine on tegelikult väga pikk protsess. "Tahtsime 2008. aastal arvele võtta, kuid on nõue, et ettevõte peab olema tegelenud sellega kolm aastat. E-vedelike testimisaeg on omakorda viis aastat ning kui me oleksime tollal selle kadalipu läbi teinud, oleksime saanud alles möödunud aastal õiguse neid müüma hakata," selgitas Kotke, kes on e-sigarettide äris tegev olnud kuus aastat. 

 

Lehtsaare sõnul on see vaba ettevõtluskonkurentsi piiramine. "Lõppkokkuvõttes lükkab see Eesti kodaniku selleni, et ta ei ole kindel, mis kaupa ta saab. Ja vahendajat kätte saada pole võimalik," ütles ta. 

 

Kotke ei hoidnud samuti värvi kokku ning maalis üsnagi tumeda tulevikuvisiooni. Nimelt on tema sõnul küsimus siiski tubakaaktsiisis - see jääb sel juhul riigi saamata. "Eks me ootame Euroopa parlamendi otsuse ära," rääkis ta. Tema teada on suured sigaretigigandid Marlboro ning Philipp Morris juba asunud oma e-sigaretti välja töötama ning konkurents turul tõotab tulevikus väga tihedaks minna. 

 

Tulevik toob selgust

 

Rahandusministeeriumi tolli- ja aktsiisipoliitika osakonna juhataja Marek Uusküla märkis, et viimase maksu- ja tolliameti baasaruande põhjal võib väita, et umbes 1,3 miljonit sigaretipakki jäi eelmisel aasta e-sigarettide tõttu soetamata ja maksutulu vähenes umbes kolme miljoni euro võrra. 

 

Kuna e-sigaretti võib lugeda sigareti asendustooteks, siis selle maksustamine on tulevikus tõenäoline. "Maksustamise muudab keeruliseks see, et praegu ei ole üheselt selge ega riikide vahel kokku lepitud, mida täpselt mõistetakse e-sigareti all, millistele nõuetele ja tunnustele see peab vastama," rääkis Uusküla. Tootevalik on suur ja erinev ning koos tarbimise kasvuga kasvab pidevalt. Lisaks sellele ei ole päris selge, kuidas seda toodet maksustada, mida maksustamisel aluseks võtta ja millises ulatuses, kas ja mil määral peaks e-sigareti maksukoormus olema võrreldav hariliku sigaretiga jne. "Siin tuleb ära oodata Euroopa Komisjoni suunised," sõnas ta. 

 

Kiire kasv ka numbrites

 

Turu liider on Skysmoke, mille kaubamärgi haldaja on Elgery Group OÜ. Elgery Group OÜ-le kuulub omakorda enam kui kuus aastat tegev olnud Elgery OÜ. Elgery Groupi taga seisab kaks meest, 31aastane Oliver Lehtsaar ning 36aastane Sergei Tšumitšev. Lehtsaar ütles, et Elgery OÜ näol on tegu jaeturu haldajaga ning Elgery Group OÜ näol hulgituru haldajaga. 

 

Elgery Group OÜ kasvatas võrreldes 2012. aastaga käivet ligi kuus korda. 2012. aastal jäi käive veidi üle 320 000 euro, möödunud aastal ligines juba 1,9 miljonile eurole. Kasumit teeniti mullu enam kui 880 000 eurot. Samas Elgery OÜ käive oli möödunud aastal 1,5 miljonit eurot, aruandeaasta lõppes aga 60 000 euro suuruses kahjumis. 

 

Lehtsaar rääkis, et möödunud aasta oli ettevõttele edukas. "Kasv oli meie jaoks igati rahuldav, praegu on Skysmoke'il 17 kauplust üle Eesti, tõsi, mõned kauplused plaanime küll ümber paigutada. Lisaks on meil poed Soomes ja Lätis," lisas ta. Lehtsaare sõnul näitasid eeskätt veebipoe tellimused, et oma turgu maksab laiendada ning tulevikus on plaanis äri veelgi suurendada. Nende vastu on huvi tundnud ka mõned investorid ning Lehtsaar kommenteeris, et igasugustele pakkumistele ollakse alati avatud. 

 

Skysmoke'i brändi nime all müüvad Lehtsaar ning Tšumitšev võtsid möödunud aastal dividende välja 160 000 eurot, mis on sama palju, kui Elgery Group OÜ 2012. aastal kasumit teenis. 

 

Lehtsaar rääkis, et see oli esimene kord kuue tegevusaasta jooksul, mil endale dividende välja maksti. "Leidsime, et nüüd on võimalik endale dividende välja maksta. See oleks justkui pika töö preemia," lisas Lehtsaar. Ta lisas, et 2013. aasta on ettevõttele piisavalt tugeva tulemiga, võttes arvesse, et konkurents kasvas. "Nägime, et investeeringud saab tehtud hoolimata sellest, kas maksame dividende või mitte," lisas ta. Lehtsaar märkis, et mõlemad osanikud kasutasid saadud dividende kas edasiinvesteerimiseks või eluaseme soetamiseks. 

 

Nicorexi kaubamärgi all tooteid müüv eCig Group OÜ kuulub Sven Kotkele ja Toomas Viilole. Sven Kotke märkis, et kuigi majandusaasta aruandes seisab 645 000 euro suurune käive ning 167 000 euro suurune kasum, siis tegelikult on selle näol tegu laos seisva kauba ehk põhivaraga ning tegelikult oli teenitud tulu oluliselt väiksem. Samuti on aruandesse märgitud 50 000 euro eest dividende, kuid Kotke sõnul on see märgitud vaid juhuks, kui ettevõttel peaks tekkima võimalus need välja maksta. "Praegu on laos nii palju kaupa, et dividende me küll endale ei maksa," lisas ta. 

 

Siiski ei tahtnud ta ettevõtte tegemisi kirjeldades lõpetada mustade nootidega ning ütles, et tegelikult saadakse oma tegemistega hakkama ning uksi kinni panna ei kavatseta. "Oleme ikkagi jätkusuutlikud kuna meie tugevuseks on kõrgekvaliteediline toode. Meie püsikliendid teavad seda ja aja jooksul saavad inimesed aru, et pole mõtet osta odavat e-sigaretti, millel pole garantiid ning mis lendab paari nädalaga prügikasti. Lisaks ka kahtlaseid nurgataguseid vedelikke, mis võivad tervisele väga ohtlikud olla. Oleme ju kõik kuulnud erinevaid lugusid, kus segatakse kodus olevatest vahenditest midagi kokku ja müüakse maha."

 

Mitmed ettevõtted on hakanud e-sigarettide müügiga tegelema ka kõrvalharuna. Näiteks alustas OÜ RC Hobbies tegevust viis aastat tagasi, kuid e-sigarettidega hakkas tegelema alles möödunud aastal. Põhiliselt tegeleb ettevõte hoopistükkis RC mudelite müügiga. 

 

Ettevõtte omaniku Ranno Luuki sõnul tuli idee hakata e-sigarette müüma eeskätt nii seetõttu, et ta ise kasutab neid, kui ka seetõttu, et soovis pakkuda kvaliteetseid e-sigarette odavama hinnaga kui parasjagu turul pakkuda oli. Jaemüük toimub ainult internetis ning praegu on ettevõttel veebis kaks poodi.

 

Mis on mis?

 

Skysmoke

 

• kaubamärgi haldaja on Elgery Group OÜ, mis tegeleb hulgituruga. Jaeturuga tegeleb ettevõttele kuuluv Elgery OÜ. 

• omanikud Oliver Lehtsaar ja Sergei Tšumitšev

• 2012. a käive 320 000 eurot, kasum 161 700 eurot.

• 2013. a käive ligi 1,9 miljonit eurot, kasumi 880 000 eurot.

• dividende võtsid 2013. aastal 160 000 eurot

 

Nicorex

 

• kaubamärgi haldaja on eCig Group OÜ 

• omanikud Sven Kotke ja Toomas Viilo

• 2013 käive 645 000 eurot, kasum 167 000 eurot

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Moi vitto, vererõhk tõuseb !!! Olen pigem hetkel vaid ja säästan närve.  :angry:

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
Rahandusministeeriumi tolli- ja aktsiisipoliitika osakonna juhataja Marek Uusküla märkis, et viimase maksu- ja tolliameti baasaruande põhjal võib väita, et umbes 1,3 miljonit sigaretipakki jäi eelmisel aasta e-sigarettide tõttu soetamata ja maksutulu vähenes umbes kolme miljoni euro võrra. 

JEHUUUUUUUU, Minu puhul on 15 kuuga ostmata jäänud 739 pakki sigarette. See raha on neil saamata jäänud ;)

Ise olen rahul  :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kotke väidab, et tegelikult on olukord käest ära ja tõsine. Tema sõnul on inimesed hinnatundlikud ning valivad kaupa rahakoti järgi, mitte kvaliteedi järgi. "Tegelikult see rikub kogu turgu," leidis ta. "Hiinlased müüvad hinda ning kaup on väga madala kvaliteediga," rääkis Kotke. "Odavmüüjatega võistelda pole võimalik," lisas ta

 

Tule taevas appi  . see suur kuumus on ikka laostavalt mõjunud . Täiega kahju on ka HR Kotkest et inimesed on hinnatundlikud ja se rikub tema äri  , tunnen südamest kaasa lausa pisarad voolavad

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hea jutt on küll meestel, ise nad samamoodi segasid vedelikke köögis ja kleepisid silte peale käsitsi veel mõned aastad tagasi. Polnud lihtsalt sertifikaati, et ametlikult müüa, seepärast tellitaksegi Hiinast nüüd vedelikud.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Registreeru või logi sisse

Postitamiseks pead olema kasutaja

Registreeri konto

Loo konto meie foorumisse. See käib kiirelt ja lihtsalt!

Vajuta siia

Logi sisse

On juba konto ? Logi sisse...

Logi sisse
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...