Jump to content
E-sigareti foorum
Sign in to follow this  
Spezz

Uudiseid pangandusest

Recommended Posts

http://arileht.delfi.ee/news/uudised/al ... d=67718105

 

Veebruarist hakkavad kommertspangad arveldama pankadevahelisi makseid üleeuroopalises jaemaksesüsteemis. Seetõttu sulgeb Eesti Pank 31. jaanuari tööpäeva lõpus keskpanga jaemaksesüsteemi ESTA, kus arveldatakse umbes viiendik Eestis tehtavatest maksetest.

 

Kuna pankadevahelised maksed liiguvad edaspidi Eestis läbi üleeuroopalise jaemaksesüsteemi STEP2, siis tuleb arvestada selle süsteemi tööaegadega. Senise kümne arveldustsükli asemel on viis arveldustsüklit, mis tähendab, et senise tunni kuni pooleteise asemel jõuab raha ühest pangast teise viis korda päevas, umbes 3-5 tunniga. Panga tingimused sõltuvad sellest, kas see on süsteemiga ühendatud otse või mõne teise panga kaudu.

 

Pangakliendid peavad arvestama sellega, et kui raha peab teises pangas oleva saajani jõudma veel samal tööpäeval, siis tuleb makse algatada Swedbankis, SEBs ja Danske Bankis hiljemalt kell 16.30 ning Nordea pangas hiljemalt kell 15.30. Mõne panga puhul võib maksete tegemise viimane tähtaeg olla ka kell 15.00. Täpse info saamiseks ja küsimuste korral võtke ühendust oma kodupangaga. Kui makse algatatakse hiljem, siis jõuab see saajani järgmisel tööpäeval (umbes kell 10 hommikul). Praegu jõuab makse saajani veel samal tööpäeval siis, kui see on tehtud hiljemalt kell 17.

 

Pangasisesed maksed toimivad ka edaspidi samamoodi nagu seni. Sama panga sees liiguvad maksed ööpäev läbi, ka nädalavahetustel ja pühade ajal.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meil oli kunagi korralik pangandus, nüüd käib mingi standardiseerimine, nagu kommunistid-utopistid, kõigil olla ühesugune, ja kui ei saa kõigile ühtemoodi head siis ühtemoodi sitta ikka saab

Share this post


Link to post
Share on other sites

euroopa ei jõua järele kuidagi muidu, nüüd istume selle süsteemi otsas surmani...krt ma ütlen...step2... (N)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nõukogude liidust laulsime vabaks, nüüd siis vabatahtlikult astusime Euroopa liitu.

Kõvad investeeringud ja vaidlused missugune peaks Eesti kroon välja nägema,et Eesti oma raha jne aga nüüd andsime niisama ära ilma mitte mingisuguse kisata.

 

Eestlane on ikka möku :D

 

Nüüd veel puudu kiibistamine ja siis ongi asi ants.

Aga meil on veel aega ,sest 2018 tuleb alles inimeste kiibistamine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aga meil on veel aega ,sest 2018 tuleb alles inimeste kiibistamine.

Palun adekvaatset allikat...

 

Sent from my Galaxy Nexus using Forum Fiend v1.1.7.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Target2 jäi ikka Eesti Pangale alles, see tähendab siis arveldust 50 000€ + ja raha jõuab saajani 30 minutiga. Enne Step2 tulekut pakkus Eesti Pank Eesti pankadele võimalust, et nad arendavad välja oma süsteemi, kus oleks ühendatud Step2 ja ESTA, et Eesti siseselt toimuks arveldus ikka samamoodi edasi aga Eesti pangad loobusid sellest. Loobumise põhjuseid tuleb otsida "ülevalt" poolt, ehk siis emapankadelt Rootsist ja mujalt maailmas. Swedbank, Nordea, SEB jne on Step2 omanikfirma eraettevõtte EBA Clearing kaasomanikud. Ehk pangad teenivad nüüd ülekannetelt, mille eest nad oma klientidelt raha küsivad. Ennem läks see raha riikide keskpankadele teenustasuna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Registreeru või logi sisse

Postitamiseks pead olema kasutaja

Registreeri konto

Loo konto meie foorumisse. See käib kiirelt ja lihtsalt!

Vajuta siia

Logi sisse

On juba konto ? Logi sisse...

Logi sisse
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...